Provincie en IJmondgemeenten uiten zorgen over grote verschillen in meetresultaten uitstoot Tata Steel

Foto: Wim Meijer Fotografie

De provincie en gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen zien het nieuwe RIVM-rapport over de vervuiling in de IJmond als bevestiging dat de uitstoot van Tata Steel zo snel mogelijk moet verminderen. Ook zijn ze bezorgd over het verschil in de gemeten uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel en het RIVM.

(bron: NH Nieuws)

Het RIVM publiceerde vanochtend het rapport dat in opdracht van de provincie en de IJmondgemeenten is uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de gevaarlijke en ziekmakende stoffen die in de omgeving van Tata Steel zijn gevonden voor een groot deel ook daadwerkelijk afkomstig zijn van het staalbedrijf. Opvallend detail is dat de metingen van het RIVM niet overeenkomen met de door Tata Steel aangeleverde uitstootgegevens.

In een gezamenlijk statement laten de provincie en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen weten de uitkomsten van het rapport te zien als ‘de bevestiging van de ingezette koers en de noodzaak om de emissies van het terrein van Tata Steel zo veel en zo snel mogelijk te verminderen’.

In het rapport concludeerde het RIVM dat de uitstootgegevens die het RIVM berekend heeft, niet overeenkomen met de cijfers die Tata Steel aanleverde in de verplichte milieuverslagen. De gemeten concentraties van metalen als lood en vanadium waren tot wel dertig keer hoger dan verwacht. Bij sommige PAK-soorten liep de concentratie op tot een factor 1.000 boven de verwachting.

Het RIVM benadrukt dat de conclusie niet direct hoeft te betekenen dat Tata Steel met de cijfers heeft lopen rommelen. De onderzoekers geven ook andere mogelijke verklaringen voor ‘het gat’. Zo zijn onderaannemers op het Tata Steel terrein, zoals Harsco Metals en Pelt & Hooykaas, niet verplicht om hun emissiecijfers in te dienen.

Klik HIER om verder te lezen bij mediapartner NH Nieuws.

(foto: Wim Meijer Fotografie)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen