De forten van de Stelling van Amsterdam: #1 Forteiland IJmuiden

Geschiedenis, kunst en cultuur hand-in-hand in de forten van de Stelling van Amsterdam. Een serie over de invulling van de 46 forten rond Amsterdam op NieuwsNL gemaakt door Z-Media. Vandaag in de eerste aflevering het Forteiland in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden.

Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid dijken en sluizen over een lengte van 135 kilometer: de  Stelling van Amsterdam. De Stelling, aangelegd tussen 1880 en 1920, was primair bedoeld als waterlinie. In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet waardoor een vijand niet zou kunnen oprukken.De Stelling heeft nooit actief als zodanig dienstgedaan, maar heeft wel een afschrikwekkende werking gehad. In 1914 vormde de Stelling mede een factor voor de Duitsers om Nederland niet binnen te vallen. Na de eerste Wereldoorlog verloor de Stelling echter snel aan militaire betekenis door de opkomst van de vliegtuigen. Toch duurde het nog tot 1963 totdat de militaire status van de Stelling werd opgeheven.

Na die tijd hebben de forten allen een andere bestemming gekregen, aanvankelijk vaak als opslagmagazijnen, en later steeds meer  als musea en kunstcentra. Daarmee heeft ieder fort inmiddels zijn eigen verhaal en invulling.

Z-Media is voor Nieuws.nl op pad gegaan langs een aantal van de forten van de Stelling om te zien wat voor creatieve, kunstzinnige, culturele, recreatieve of natuurlijke invulling ze hebben gekregen. Vandaag als eerste het Forteiland bij IJmuiden.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van Z-media. Hieronder een kleine foto-impressie van Forteiland IJmuiden:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen