Sneak preview: Keukenhof na twee jaar corona donderdag weer open

Foto: Wim Meijer Fotografie

Nog twee dagen en dan gaan de poorten van Keukenhof weer open.  Na twee jaar, waarin zeven miljoen bloembollen tevergeefs wachtten op bloemenliefhebbers en toeristen, mag en vanaf vrijdag wil volop worden genoten van de kleurrijke lentepracht.

Aan de bloemen zal het niet liggen, en evenmin aan directeur Bart Siemerink en zijn medewerkers, die de komende acht weken met groot enthousiasme en vertrouwen tegemoet zien. Toch zal het allemaal nog niet helemaal zijn zoals voorgaande jaren. De verwachting is namelijk dat er dit jaar toch nog aanzienlijk minder buitenlandse toeristen het park zullen bezoeken dan in de pré-coronatijd. En dat heeft alles te maken met nog geldende coronamaatregelen in het buitenland, en ook dat het toeristische vliegverkeer nog echt goed op gang moet komen. Daarbij komt ook de oorlog in Oekraïne, wat niet alleen invloed zal hebben op het aantal toeristen uit het oosten van Europa, maar ook op toeristen uit de Aziatische landen, die niet over Rusland kunnen vliegen en daardoor grote omwegen moeten maken met als gevolg: aanzienlijk hogere reiskosten.“Keukenhof zal het dit jaar dus vooral moeten hebben van bezoekers uit Nederland en de omringende landen. Naar verwachting zullen dat er in acht weken nog altijd tussen de 750.000 en de 1 miljoen zijn”, aldus Bart Siemerink. Even ter vergelijking: in 2019 bezochten ruim 1,5 miljoen mensen uit in totaal 100 landen het park.

Dat half miljoen minder toeristen zal echter geen enkele invloed hebben op de bloemenpracht van het park. Zoals ieder jaar is er weer met man en acht gewekt aan een bloemenpark dat 8 weken lang in bloei zal staan. Een bloei die gefaseerd zal zijn, door een combinatie van vroege en late ‘bloeiers’.Narcissen, krokussen en hyacinten
Op dit moment is de kleur geel nog dominant, zowel in de Keukenhof zelf, als in de bollenvelden rondom het park. De narcissen zijn ieder jaar de bollen die als eerst de kopjes boven de grond tonen, en daarin vinden ze de krokussen aan hun zijde. De laatste dagen zijn daar ook de eerste hyacinten bij gekomen. Door de hoge temperaturen van de laatste dagen, en vandaag in het bijzonder, lijken de hyacinten ongeveer te exploderen. Dit tot grote schrik van de bouwers van het bloemencorso van de Bollenstreek, waarvoor de hyacinten de basis van de praalwagens vormen. Dit bloemencorso staat pas gepland op 23 april, dus het zal een hele klus worden om dan nog over verse hyacinten te beschikken.Tulpen vooral in de kassen
De tulpen zijn op dit moment nog slechts voorzichtig aanwezig. Althans, in de open lucht. Want zodra we de kassen binnenstappen dan worden we meteen overweldigd door een uitbundige kleurenpracht. Het was ook die kleurrijke entourage tegen welke vanmorgen directeur Bart Siemerink het park voor de pers opende, bijgestaan door Jacoba van Beieren en Van Gogh’s Meisje met de Parel.

Fotomomentje: Keukenhofdirecteur Bart Siemerink, terzijde gestaan door Jacoba van Beieren en Van Gogh’s Meisje met de Parel.

Donderdag 24 maart a.s. gaan de poorten van Keukenhof dus weer open, voor het eerst in 2 jaar. Een gebeurtenis die Bart Siemerink en zijn in totaal 1300 medewerkers met enthousiasme, maar toch met een zekere spanning tegemoet zien. Want hoe je het ook wendt of keert, de wereld is in 2 jaar tijd veranderd en verandert nog steeds, bijna met de dag. Het park zal dan ook steeds proberen te anticiperen op het aantal bezoekers per dag. Zo zullen bijvoorbeeld niet alle horecagelegenheden meteen open gaan. Dit op basis van de verwachting van minder bezoekers. Hierdoor worden ook weer kosten bespaard, en ook dat is nodig. Want een half miljoen minder bezoekers betekent ook beduidend minder inkomsten voor het park. Dat, terwijl de kosten van de aanleg en het onderhoud van het park, onveranderd blijven.Flower Classics
Keukenhof heeft dit jaar als thema:  ‘Flower Classics’. “Bloemen zijn belangrijk voor mensen: ze horen bij ons leven, al eeuwenlang. Als klassieke symbolen komen we bloemen tegen in kunst, architectuur en design. De roos voor de liefde en de tulp voor de nieuwe lente! In Keukenhof brengen we deze klassiekers samen; met de tulp als stralend middelpunt!”, aldus directeur Bart Siemerink.

Keukenhofdirecteur Bart Siemerink tijdens de presentatie voor de pers

Als opvallend element dit jaar in het park wijst hij op het perk bij het Witte Paard, een prachtig ontwerp met kleurvlakken geplant van in totaal 75.000 bloembollen. In deze lente kan men daar genieten van tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen.

Donderdagochtend gaan de poorten van Keukenhof om 08.00 uur open. Anders dan andere jaren gaat de verkoop van tickets via www.keukenhof.nl. Tickets zijn uitsluitend online verkrijgbaar en geldig op een vaste datum in een vooraf vastgesteld tijdslot. Houders van een Lentepas hoeven niet vooraf te reserveren of zich aan een tijdslot te houden.

Sneak preview
Vandaag, twee dagen voor de opening, kreeg de pers alvast de gelegenheid voor een ‘sneak preview’ waarvan Nieuws.nl iedereen graag van laat meegenieten.

En nog een impressie van de orchideeën en anthuriums in het Beatrix Paviljoen:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen