Bloemen voor de Paus toch weer onderweg naar Rome

Zesendertig jaar nadat Paus Johannes Paulus II bij het uitspreken van zijn ‘Urbi et Orbi’ voor het eerst neerkeek op een uit Nederland afkomstige bloemenzee en de legendarisch geworden zin uitsprak ‘Bedááánkt voor die bloeeeeemen’ is vandaag opnieuw een bloementransport naar Rome vertrokken om met Pasen het Sint Pietsplein op te sieren.

(tekst en foto’s: Wim Meijer / film: Charles Duijff)

Lange tijd leek het erop dat de traditie van de bloemenhulde aan de Paus vanuit Nederland na de coronacrisis geen vervolg meer zou krijgen. Dit, vanwege het zich terugtrekken van sponsoren uit de bollenstreek en vervolgens ook van hoofdarrangeur Paul Deckers, die sinds 1988 verantwoordelijk was voor de artistieke uitvoering.

Bloemen klaar voor de reis naar Rome… alleen nog even inzegenen

De Friezenkerk, de thuiskerk voor Nederlandstaligen in Rome, wilde zich echter niet neerleggen bij het dreigende einde van de bloemenhulde. ‘De bloemengeste vanuit Nederland aan de paus in Rome en vanuit de Nederlandse kerkprovincie aan de Wereldkerk is te bijzonder om geen verdere voortgang te geven’, stelde rector Antoine Bodar namens de Friezenkerk.

Piet van der Burg
Uiteindelijk lukte het toch om nieuwe sponsoren te vinden en ook kwamen enkele sponsoren terug op hun beslissing. Verder werd de Nederlandse bloemsierkunstenaar Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs bereid gevonden om dit jaar voor de bloemenzee op het Sint-Pietersplein te zorgen. Van der Burg, won in het verleden al prijzen voor zijn bloemsierkunsten, en deed al eerder een project voor het Vaticaan tijdens de Wereldtentoonstelling in China.

Artistiek leider Piet van der Burg in gesprek met SBS6

Actuele thema’s
In de bloemenhulde voor Pasen zal Piet van der Burg actuele thema’s verwerken, zoals de oorlog in Oekraïne. In twee grote bloemstukken die naast de troon van de paus komen te staan, verwerkt hij de anthurium (flamingoplant), rozen en delphinium (ridderspoor). “De anthurium is hartvormig en staat voor hartelijkheid. De roos staat voor liefde. Die twee begrippen zijn heel belangrijk in de situatie in de wereld op dit moment, ” aldus van der Burg.

Gezegend door Bisschop Hans van den Hende
Vandaag, dinsdag 12 april, zijn de bloemen vanuit Keukenhof op transport gegaan naar Rome met de sinds 1988 vaste transporteur Van der Slot. Alvorens ter vertrekken werden de bloemen eerst nog gezegend door de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende. Ook hij verwees bij zegening naar de oorlog in Oekraïne.Arrangeur Piet van der Burg en zijn team van 12 bloemenschikkers vertrekt donderdag a.s. (Witte Donderdag) per vliegtuig naar Rome, om na aankomst meteen aan de slag te gaan met de bloemen, aanvankelijk in de tuinen van het Vaticaan. Later, op Paaszaterdag,  gaat het team om 05.30 uur van start met het echte opbouwen van de bloemenpracht.
Nieuws.nl was aanwezig bij de zegening van de bloemen door Bisschop Hans van den Hende en het vertrek van de bloemen uit Keukenhof en maakte bijgaande reportage (klik voor de reportage op de hoofdfoto boven aan dit bericht)

Hieronder nog een foto-impressie van Keukenhof op de dag van het vertrek van de bloemen naar Rome:

En dan, na de pers te woord te hebben gestaan, tijd voor het echte vertrek onder streng toezicht van bisschop Hans van den Hende:

Tot slot nog even een groepsfotootje op Keukenhof’s ultieme ‘selfie-place’, altijd leuk voor in de pastorie, en terug naar Rotterdam.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen