Vier tips om te zorgen dat je niet te veel betaalt voor je rijopleiding

Foto: Pixabay / Wim Meijer Fotografie

Wil jij niet te veel betalen voor je rijopleiding? Autorijschool Goedhart geeft vier tips die helpen om de kosten voor het behalen van het felbegeerde ‘rose papiertje (pasje)’ binnen de perken te houden.

Een goede rijopleiding is een ontzettend waardevolle investering. Het bereid je immers voor op een leven lang veilig autorijden. Tegelijkertijd is het halen van je rijbewijs allesbehalve goedkoop. De kosten voor het halen van je rijbewijs kunnen bovendien flink uiteenlopen. Ben je een natuurtalent en kies je voor een goede rijschool? Dan kan het zomaar gebeuren dat je nog niet de helft kwijt bent van iemand met wat minder talent en een niet zo’n goede rijinstructeur. Wil jij ook niet te veel betalen voor je rijopleiding? Hier zijn vier tips om te kosten binnen de perken te houden.

  1. Weet wat een rijbewijs halen kost
    Niemand is gemiddeld, maar het is wel goed om te kijken wat het halen van een rijbewijs gemiddeld kost. Op die manier weet je wat je ongeveer moet verwachten. Volgens onderzoek van het CBR kost het halen van een rijbewijs gemiddeld €2.750. Het grootste deel van dit bedrag gaat op aan rijlessen (ongeveer € 2.050 in totaal). Daarnaast betaal je gemiddeld € 450 voor je rijexamens (met autohuur en rijles vooraf), € 100 voor je tussentijdse toets en nog eens € 100 voor theorie-examens. Voor een gezondheidsverklaring, het rijbewijs zelf en een pasfoto betaal je ook ongeveer € 100.
  2. Haastige spoed is zelden goed
    Bedenk ten tweede dat iedereen op z’n eigen tempo leert. Neem bovenstaande kosten dus vooral als richtlijn, maar staar je er niet blind op. Wanneer een rijschool voorstelt om te beginnen met € 2.500 aan lessen, dan mag er een belletje gaan rinkelen. Maar als je na 40 lessen merkt dat je echt nog niet klaar bent voor het examen, heeft het geen zin om toch maar al te proberen af te rijden. Niet alleen ben je hierdoor € 200 tot € 300 kwijt voor niets, het levert ook alleen maar onnodige stress en gedoe op. En die extra lessen die je nodig hebt moet je dan dus alsnog nemen!
  3. Let op de duur van een les
    De ene rijschool is per les wat duurder dan de andere. Dat kan te maken met de kwaliteit van de instructeur of met de auto waarin je les krijgt, maar let op: soms zijn lessen ook goedkoper omdat ze korter zijn! Een normale rijles duurt 60 minuten, maar bij sommige rijscholen duurt een les slechts 50 of 45 minuten. En dan kan een rijles dus wel € 5,- goedkoper zijn, maar als je 10 minuten korter les krijgt, ben je per saldo duurder uit. Kijk dus goed hoelang een rijles bij een rijschool duurt, voordat je een lespakket aanschaft!
  4. Zoek een instructeur waar je je goed bij voelt
    Bedenk tot slot dat een instructeur veel invloed kan hebben op het tempo waarin je leert, en dus op de kosten die je in totaal kwijt zult zijn aan rijlessen. Wanneer je bijvoorbeeld een instructeur hebt die erg ongeduldig is en je nerveus maakt, kun je echt beter een andere zoeken. Je leert namelijk veel sneller als je je op je gemak kan voelen in de auto. Woon je in de buurt van Alkmaar en wil je op een ontspannen manier stap voor stap je rijbewijs halen? Neem dan eens contact op met Fons van Autorijschool Goedhart in Alkmaar. Fons is een zeer rustige rijinstructeur en heeft ontzettend veel ervaring met mensen die in de stress schoten van hun vorige instructeur.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen