Uittip voor de laatste vakantiedagen: Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk

Gedurende de afgelopen 4 weken zijn er al een heel aantal uittips voor de vakantie voorbijgekomen op NieuwsNL. Vandaag houden we het redelijk in de buurt. We gaan even naar iets boven Alkmaar, naar de BroekerVeiling in Broek op Langedijk.

De Broekerveiling is weliswaar sinds 1973 niet meer als veiling in gebruik maar is wel de oudste veiling ter wereld. Hier ontstond het veilen bij afslag. Dat was in 1887. Bijzonder: deze manier van veilen wordt nu nog steeds bij alle grote veilingen toegepast.

De veiling werd ooit gebouwd op houten palen, zodat de tuinders met hun schuiten beladen met groenten door de afmijnzaal (veilingzaal) konden varen.

Hoewel de echte veilingsactiviteiten al bijna 50 jaar niet meer plaatsvinden in Broek op Langedijk is de veiling voor museumbezoekers nog steeds in gebruik. Dagelijks worden hier seizoengroenten geveild waarop de bezoekers kunnen bieden.

Z-Media ging een dagje langs op de veiling, maakte bijgaande reportage en kwam tot de conclusie dat een dagje veiling als uitje voor de laatste dagen van de zomervakantie zo gek niet is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen