Lynyrd Skynyrd: The day the guitarmusic died

Foto: Wikipedia

Vandaag 45 jaar geleden, op 20 oktober 1977, verongelukte het vliegtuig met aan boord de Amerikaanse rockband Lynyrd Skynyrd. Drie van de bandleden kwamen om het leven, waaronder gitarist Steve Gaines, de man van een van de meest legendarische gitaarsolo’s aller tijden in het nummer Free Bird. Blijkbaar had hij altijd al iets met ‘vliegen’.

(tekst: Wim Meijer)

Dat ik niet een grote liefhebber ben van vliegen mag duidelijk zijn. Laat mij maar gewoon met beide beentjes op de grond blijven, en verder geen rare fratsen. En neem ik een kijkje in de muziekgeschiedenis dan wordt dat gevoel alleen maar versterkt. Dat geldt met name voor vandaag, 20 oktober, een dag die voor mij onlosmakelijk verbonden is aan Lynyrd Skynyrd, de Amerikaanse southern rockband uit Jacksonville, Florida.

Lynyrd Skynyrd planecrash
Op 20 oktober 1977 stortte in Gillsburg in Mississippi een gehuurd vliegtuig van de Amerikaanse groep Lynyrd Skynyrd neer in een moeras. Hierbij kwamen hun zanger Ronnie Van Zant, hun gitarist Steve Gaines, hun zangeres Cassie Gaines en drie leden van hun crew om het leven. De groep was onderweg naar Baton Rouge, waar ze zouden optreden in het kader van de ‘Street Survivors Tour’, waarvan het gelijknamige album net enkele dagen daarvoor was uitgekomen.

Pronounced Lynyrd Skynyrd
Lynyrd Skynyrd beleefde op dat moment het toppunt van hun roem. Vanaf 1973 scoorde de groep in Amerika het ene hitalbum na het andere. Het eerste grote succes was “Pronounced Lynyrd Skynyrd”. Het album kwam uit in augustus van dat jaar en was goed voor ‘Double Platinum’. Het album bevatte onder andere het nummer ‘Free Bird’ met een legendarische gitaarsolo.

The Who’s Quadrophenia Tour
In datzelfde jaar verzorgde de Lynyrd Skynyrd ook de openingsact gedurende The Who’s Quadrophenia Tour. Na deze tournee door de Verenigde Staten met The Who ging Lynyrd Skynyrd de studio in voor de opname van “Second helping”. Dit album werd opnieuw een mega-succes (eveneens Double Platinum) wat mede te danken was aan hun grootste hit “Sweet Home Alabama”.

Street Survivors
Na nog twee succesvolle albums, “Nuthin’Fancy” (1x Platinum) en “Gimme Back My Bullets” (Gold) was het in 1977 “Street Survivors” die het succes van Lynyrd Skynyrd een vervolg moest geven. Drie dagen na de release van dit album sloeg het noodlot echter toe, toen hun gehuurde Convair 240 crashte.

In hoeverre de tragiek van het ongeluk heeft bijgedragen tot het succes van “Street Survivors” blijft de vraag. Maar een feit is dat het opnieuw een megasucces werd en wederom goed voor ‘Double Platinum’.

Comeback na 10 jaar
Met het vliegtuigongeluk kwam er een voorlopig einde aan Lynyrd Skynyrd. Het duurde uiteindelijk 10 jaar totdat in 1987 de overgebleven leden van de band besloten om een doorstart te maken. Daarbij nam de broer van de overleden leadzanger Ronnie van Zand, Johnny, de plaats achter de microfoon in. Sinds 1987 heeft Lynyrd Skynyrd 9 nieuwe albums uitgebracht, waarvan de laatste (Last of a Dyin’ Breed) in 2012.

In totaal verkocht de groep 23 miljoen albums. Het mag dan ook een wonder heten dat Lynyrd Skynyrd nooit echt in Nederland is doorgebroken. Neemt niet weg dat ze zelfs nu, na 40 jaar, nog steeds een stevige 3e plaats innemen op de lijst met ’s werelds beste gitaarsolo’s ooit in het nummer Free Bird.

Klik nu op FREE BIRD… Neem de tijd, laat ‘m op je inwerken, en ga los in de laatste 5 minuten van dit nummer. Je zult ’t eens zijn met mijn stelling: 20 oktober 1977 was “the day the guitarmusic died”

Reacties

Cookieinstellingen