Open Dag bij Kennemerlandse radiozendamateurs

Foto: Unsplash - Alexandr Sadkov

IJMUIDEN – VERON Kennemerland en Radio Club Kennemerland zijn gezamenlijk actief voor alle officiële radiozendamateurs in de regio Kennemerland inclusief de Haarlemmermeer. Op zaterdag 12 november 2022 houden deze clubs een gezamenlijke OPEN DAG.

Gedurende deze dag worden er enkele van de zeer interessante facetten van het zendamateurisme gedemonstreerd. Van 10:00 tot 16:00 uur is iedereen welkom in het clubgebouw van RCK aan de Westerduinweg 9 in IJmuiden. Parkeren is gratis.

Woud aan antennes
In het clubgebouw in IJmuiden is een radiostation speciaal ingericht om deel te nemen aan radiowedstrijden. In deze z.g. contesten wordt meegedaan onder de speciale roepletters PA6Y. De bedoeling bij deze wereldwijd gehouden wedstrijden is om in een afgebakende tijd zoveel mogelijk verbindingen met verschillende stations over de hele wereld te maken. Om dit zo optimaal mogelijk te kunnen doen is er een waar woud aan antennes geplaatst rondom het clubgebouw.

Radiozendamateurs houden zich naast de genoemde wedstrijden verder bezig met analoge en digitale radiotechniek, amateur-televisie, elektronica, computer, propagatie op de verschillende golflengtes, het noorderlicht, de zonnecyclus, radiosignalen kaatsen op de maan, antennes, satellieten enz.

Workshop Morse
Maar ook het oude vertrouwde Morse wordt nog steeds volop gebruikt. Op deze OPEN DAG is er een  workshop Morse waarbij iedereen ook zelf mag proberen, met punten en strepen, letters te seinen. * Speciaal voor de jeugd: Sein je eigen naam in Morse en ontvang een mooi morsecertificaat!

Het mooie is dat iedereen die dat wil ook radiozendamateur kan worden. Luisteren mag altijd en na het afleggen van een officieel examen kun je een registratie (vergunning) aanvragen om ook te mogen zenden op de bij internationale afspraken aan zendamateurs toegewezen radiofrequenties.

Dus nieuwsgierig wat een officiële zendamateur zoal kan en mag doen? Kom dan eens langs in IJmuiden op zaterdag 12 november.

  • Datum:  zaterdag 12 november 2022
  • Tijden: 10:00 tot 16:00 uur
  • Adres: Westerduinweg 9 IJmuiden
  • Toegang: GRATIS
  •  Meer info op: https://a20.veron.nl en http://www.pi4rck.net.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen