Nederlandse schaakconfrontatie tussen Giri en Van Foreest eindigt onbeslist

Foto: Jurriaan Hoefsmit

WIJK AAN ZEE – Anish Giri nog steeds in de race voor eindzege Tata Steel Chess, maar wel afhankelijk van de een goede dag van Jorden van Foreest.

(bron: ANP / foto’s: Jurriaan Hoefsmit)

Schaker Anish Giri heeft nog steeds zicht op de eindzege in Tata Steel Chess, maar de Nederlandse grootmeester ligt bij het ingaan van de dertiende en laatste ronde nog altijd een half punt achter op koploper Nodirbak Abdoesattorov. De Oezbeek kwam in de twaalfde ronde tot remise met de Amerikaan Wesley So. Giri deelde na een lange partij het punt met landgenoot en oud-winnaar Jorden van Foreest.

De twee Nederlanders zaten een kleine zeven uur achter het bord, waarbij Van Foreest met wit steeds een licht voordeel had en diverse keren de kans kreeg om zijn landgenoot in het nauw te brengen. Maar Giri wist zich uit benarde posities te redden en na 79 zetten een remise af te dwingen.Editie 2021
Giri en Van Foreest speelden in 2021 in een memorabele play-off om de eindzege in Tata Steel Chess. Van Foreest won de partijen snelschaak en werd zodoende de eerste Nederlandse winnaar van het ‘Wimbledon van het schaken’ na Jan Timman in 1985. Giri kan de volgende Nederlandse winnaar worden, maar dan moet zondag in de slotronde alles zijn kant op vallen.

Kansen Giri op slotdag
Abdoesattorov heeft na twaalf partijen 8 punten verzameld, Giri staat op 7,5. De Noorse achtvoudig winnaar Magnus Carlsen en Wesley So zijn met 7 punten op papier ook nog in de race voor de titel in Wijk aan Zee. Wil Giri nog kan maken op de eindoverwinning dan is hij wel afhankelijk van de partij tussen Jorden van Foreest en koploper Abdoesattorov.

Koploper Nodirbak Abdoesattorov in zijn partij tegen Wesley So

Van Forreest zou Giri een grote dienst bewijzen door de Oezbeek op de slotdag puntverlies te bezorgen. In dat geval zou het aan Giri zijn om in zijn slotpartij tegen Richard Rapport tot een goed resultaat te komen. Maar ook dat is niet zomaar een gelopen race. Rapport wist gisteren nog winst te boeken tegen de Chinese grootmeester Ding Liren, de huidige nummer 2 op de wereldranglijst.

Vandaag, op de slotdag van het toernooi nemen de schakers 2 uur eerder plaats achter het schaakbord, al om 12.00 uur. Tegen het eind van de middag zal blijken wie zich de 85e winnaar mag noemen van het Tata Steel Chess Tournament.

De trofee waar het allemaal om gaat.

Reacties

Cookieinstellingen