Nova College en gemeente Haarlem introduceren budgetcoach voor studenten

Wethouder Minima en Schulden bij introductie budgetcoach op Nova College
Wethouder Minima en Schulden bij introductie budgetcoach op Nova College
Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Het Nova College en de gemeente Haarlem willen samen zorgen dat het financieel bewustzijn onder studenten wordt versterkt. Daarom loopt er van 9 maart tot 1 juli een pilot waarbij een budgetcoach de studenten ondersteunt bij financiële zaken.

De pilot is op donderdag 16 maart officieel afgetrapt door wethouder Diana van Loenen, Minima en Schulden, en Annemieke van Ede, vestigingsdirecteur Nova Campus Haarlem.

Jongvolwassenen zitten meer dan gemiddeld in een kwetsbare financiële situatie. Jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die zelfstandig wonen, komen veel vaker dan gemiddeld moeilijk rond. Bijna de helft van hen heeft moeite met rondkomen en ruim een kwart zegt zelfs moeilijk tot zeer moeilijk te kunnen rondkomen. Om de studenten te helpen grip op hun financiën te houden, heeft gemeente Haarlem het Nova College een budgetcoach aangeboden.

De budgetcoach is de ene week op locatie bij MyTalent op de Nassaulaan en de andere week op de Nova Campus aan de Zijlweg. Ook studenten van andere Haarlemse vestigingen zijn welkom.

Binnenlopen
Studenten kunnen gewoon bij de budgetcoach binnenlopen, bellen of WhatsAppen. Ze kunnen onder andere terecht met vragen over hun studiefinanciering, lesgeld, zorgverzekering, toeslagen, gebruik van DigiD, wat je mag bijverdienen, betalingsachterstanden, boetes of schuldsanering. Belangrijk is dat studenten hun verhaal kwijt kunnen en praktisch geholpen worden.

Medewerkers van Nova, zoals docenten en Pluspuntmedewerkers, kunnen studenten met financiële vragen naar deze budgetcoach van de gemeente Haarlem doorverwijzen. De budgetcoach en de schoolmaatschappelijk werkers werken nauw samen en gaan zorgvuldig met de privacy van de student om.

Praat erover
Diana Van Loenen: ‘Het is een feestelijk moment, al is de aanleiding niet zo leuk. Er zijn steeds meer dingen die het moeilijker maken om je geldzaken op orde te houden, zoals het gemak waarmee je voor allerlei zaken achteraf kunt betalen. Het is heel mooi dat we de budgetcoach de komende maanden gaan proberen. En dat we uitdragen: praat erover als je schulden hebt. Het kan altijd gebeuren, het kan iedereen overkomen. Ik hoop op een groot succes en dat veel studenten die het nodig hebben bij jullie aankloppen.’

Op de Nassaulaan is Karin Spuijbroek, opleidingsmanager MyTalent, met de budgetcoach en de schoolmaatschappelijk werker de klassen rond gegaan om te benadrukken dat je je niet hoeft te schamen om bij de budgetcoach aan te kloppen: ‘We zijn de klassen rond gegaan om het gezicht bij het telefoonnummer te laten zien en er ontstonden al meteen kleine gesprekjes. Heel mooi.’

Wethouder Minima en Schulden bij de introductie van de budgetcoach op het Nova College in Haarlem

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen