Keukenhof weer open: nu is het écht lente!

LISSE – Vanmorgen om 08.00 uur zijn de poorten weer opengegaan van Bloemententoonstelling Keukenhof. De komende acht weken zullen weer ruim een miljoen mensen zich vergapen aan alle bloeiende bloesems en bolgewassen.

(tekst en foto’s: Wim Meijer / films en interviews: Charles Duijff)

De eerste bezoekers stonden al ruim voor openingstijd te wachten om vervolgens om klokslag acht uur te worden verwelkomd door Jacoba van Beieren in hoogsteigen persoon van wie ze meteen een fraai bosje tulpen kregen aangereikt.

De eerste bezoekers verwelkomd door Jacoba van Beieren (foto: Keukenhof – aangeleverd)

Voor Keukenhof belooft het eigenlijk het eerste écht normale jaar te worden na alle coronaperikelen. Twee jaar lang was het park gesloten, en vorig jaar kampte de lentetuin toch nog met de nodige naweeën van de pandemie. Zo kwamen er vooral beduidend minder bezoekers uit het verre buitenland, zoals Amerika en de Aziatische landen. Ondanks dat kwamen er toch al 1,1 miljoen bezoekers in 2022. Vóór corona waren dat er ruim 1,5 miljoen.

Dat toch nog forse aantal bezoekers was met name te danken aan een opleving van een recordaantal  bezoekers uit Nederland. Dat had wellicht alles te maken met het feit dat de coronabeperkingen toen net waren opgeheven en iedereen blij was dat er weer íets mogelijk was.

aldus Jeroen Duyster, directeur Keukenhof, tijdens zijn welkomstwoordje voor de pers

Internationale bezoekers
“2023 is vooral een welcome back aan de internationale bezoeker,” aldus Jeroen Duyster, directeur Keukenhof, tijdens zijn welkomstwoordje voor de pers. “We zien er naar uit de bezoekers vanuit de hele wereld weer te ontvangen.

Wat gebleven is uit de coronatijd is het werken aan spreiding van de bezoekers over de dagen en over de aankomsttijden. Zo werkt Keukenhof dit seizoen met entreekaarten op datum, een maximaal aantal bezoekers per dag en met timeslots voor aankomst.

Eerste indruk Keukenhof 2023

Nog een beetje kaal, maar zeker al de moeite waard
Voor wie van plan is om een bezoekje aan Keukenhof te brengen is het wel fijn om te weten hoe het park er op dit moment voor staat. Welnu, de lage temperaturen van de laatste weken hebben duidelijk hun invloed gehad. Wel staan de eerste krokussen, hyacinten en tulpen al in bloei, maar de echte kleurenexplosie zal nog een paar weekjes op zich laten wachten. Er komt in ieder geval genoeg bloei in de komende 8 weken. De tuinmannen van Keukenhof, of, zoals ze zichzelf ook wel noemen, de ‘aarbolstoffeerders’, hebben afgelopen herfst maar liefst 7 miljoen bloembollen geplant, en dat alles met de hand.

‘aardbolstoffeerder’ tijdens zijn interview met Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff (hieronder filmpje van de Aardbolstoffeerder)

Kassen nu al indrukwekkend
Ga je de in de komende weken naar Keukenhof dan zijn vooral de paviljoens aan te raden. Waar buiten zon en temperatuur nog hun werk moeten doen, is de bloei in de kassen al in volle gang. Zo zijn er in het Oranje Nassau paviljoen 500 soorten tulpen gepland waarvan al een groot aantal is uitgekomen.

Een ander jaarlijks hoogtepunt, en ook nu al in volle bloei, is de anthurium- en orchideeënshow in het Beatrix paviljoen. En ook het Oranje-Nassau Paviljoen blijft niet achter. Nu al is er een prachtige bloemexpositie te bewonderen, en in de komende acht weken is er wekelijks een nieuwe bloemenshow te bewonderen.

orchideeënshow in Beatrix Paviljoen

Voor de liefhebbers, en vooral ook wel voor al die Nederlanders die nog nooit in Keukenhof zijn geweest: Keukenhof is geopend tot en met zondag 14 mei.

Zó staat Keukenhof er vandaag bij:
Hieronder een kleine selectie vandaag geschoten foto’s in Keukenhof. Klik HIER voor de complete fotoserie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen