Recordaantal hardlopers van start voor 14e Zandvoort Circuit Run

Richard Douma, winnaar 12 kilometer Zandvoort Circuit Run
Richard Douma, winnaar 12 kilometer Zandvoort Circuit Run
Foto: Wim Meijer Fotografie

ZANDVOORT – Op CM.com Circuit Zandvoort kwamen gisteren geen racewagens in actie, maar vormde het 4,259 kilometer lange duinparcours de thuishaven voor ruim 14.000 hardlopers die aan de start verschenen voor de 4 km (One Lap), 12 km en 10 Engelse Mijl (16,1 km). Hardlopers uit binnen- en buitenland en van alle leeftijden.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

Hoofdafstand 12 kilometer
De hoofdafstand, en tevens wedstrijd, was de weinig courante afstand van 12 kilometer. Als kanshebbers verschenen onder andere de winnaars van vorig jaar aan de start. Bij de heren was dat de Belgische atleet Sander Vercauteren, die concurrentie kreeg van  Richard Douma, Nederlands nationaal recordhouder op de 5 en de 10 kilometer. Bij de dames ging Maureen Koster (vorig jaar nog Nederlands Kampioene op de halve marathon) als titelverdedigster van start.

Bij de heren wisten de kanshebbers zich al snel te profileren. Richard Douma versnelde direct vanaf de start met in zijn kielzog Sander Vercauteren en de 27-jarige Nederlandse atleet Mahadi Abdi Ali. Liepen ze op de Hunzerug nog als trio, als snel wist Richard Douma los te komen van zijn concurrenten.

Leidend trio bij de passage van de Hunzerug

Dat het er gemakkelijker uitzag dan dat het daadwerkelijk was gaf Douma later aan: “Op een gegeven moment gingen we het strand af en ik ging daar helemaal kapot. Het was ook nog eens mul zand, maar ik ben blij dat ik hier gelopen heb. Mijn plan was onder de 36 minuten, maar de laatste kilometers waren erg zwaar.”
Onderweg had Douma nog wel een akkefietje met een hond. De hardloper moest tijdens de race een agressieve hond van zich aftrappen. ’Dat beest begon nog bijtende bewegingen te maken ook’. De verstoring van het hardloopritme stond een overwinning van Douma niet in de weg. Hij kwam na 36 minuten en 14 seconden over de eindstreep. Sander Vercauteren finishte als tweede op 21 seconden van Douma. De derde plaats ging naar Mahadi Abdi Ali, die bijna 2 minuten op de winnaar moest toegeven.

Winnend trio

Bij de vrouwen werd Maureen Koster, ook winnares in 2022, als eerste afgevlagd in 40.05. Zij bleek een klasse apart en liet de concurrentie ver achter zich. Als tweede en derde eindigden Ineke van Koldam en de Duitse Julie Voet, beide in 42.23. De andere Nederlandse favoriete Andrea Deelstra viel net buiten het podium. Samen met Ruth van der Meijden kwam zij over de eindstreep in 42.28.

Maureen Koster door ’t lint bij burgemeester David Moolenburgh

Koster na afloop: “Iedereen heeft hier zijn of haar eigen doel, je loopt met toplopers en recreanten. Het is leuk dat hier zoveel mensen op afkomen, ik snap heel goed dat mensen hier willen lopen. Het is super groot en ik denk dat het alleen nog maar groter gaat worden.“

Een volle ronde over het circuit mega populair
Behalve de wedstrijd over 12 kilometer was het dit jaar voor ’t eerst ook een wedstrijd over één volle ronde over het circuit: de 4 kilometer (om precies te zijn: 4,259 km). Bij de heren was het de Castricumse atleet Jurjen Polderman die als eerste over de streep kwam na 10 minuten en 54 seconden. Exact een minuut later volgde Bram Anderiessen. De derde plaats was voor Levi van Mulken, in 11.20. Bij de dames ging de overwinning naar Lotte Krause (12.13), gevolgd door Marissa Damink (12.24) en Britt Ummels (12.39)

Start van de 4 kilometer

Recreatielopen
Er mogen dan op diverse afstanden toplopers aan de start komen, de Zandvoort Circuit Run richt zich toch bovenal op de recreatielopers, en dan ook voor alle leeftijden. Zo deden er gisteren maar liefst 13000 volwassen recreatielopers mee over de 4 km (One Lap), de 12 km en 10 Engelse Mijl (16,1 km). De aantrekkingskracht van de Zandvoort Circuit Run kan niet helemaal los worden gezien aan het Nederlandse succes in de Formule 1 in de persoon van Max Verstappen. Menig deelnemer liep dan ook in een Red Bull shirt zijn of haar kilometers. Een rondje over het circuit, waar anders de Dutch Grand Prix wordt verreden, lijkt voor menigeen de ultieme hardloopbeleving.
Behalve over het circuit leidde het parcours van de langere afstanden de lopers en loopsters ook over het strand, de boulevard en het centrum van Zandvoort. Kortom: afwisseling ten top met ook volop publieke belangstelling.

Een uitgebreide foto-impressie van de recreatielopen vind je HIER.

Picnic Kids Circuit Run
Behalve zo’n 13000 volwassen hardlopers kwamen er ook 1000 kinderen aan de start van de Picnic Kids Circuit Run. Verdeeld over diverse leeftijdsgroepen met afstanden over respectievelijk 900 meter en 2,6 kilometer kon de jeugd ook op sportieve manier kennismaken met het Zandvoortse circuit. Dat onder de jeugd ook al echte talentjes rondlopen bleek wel uit de tijden van de kinderen die als eerste over de finish kwamen. Op de 900 meter was dat Tim Huiting, die slechts 3.21 min. nodig had om de 900 meter te overbruggen.
Op de 2,6 kilometer was het Kris Nijzink die na 8.47 min. Over de finish kwam en met een gemiddelde snelheid van maar liefst 17,76 km/h het complete veld van 238 loper(tjes) achter zich liet.

Circuit Run Specials
De allereerste start van de dag was voor een selecte groep sportieve jongeren met beperking, grotendeels afkomstig van Heliomare. Ook deze categorie deelnemers zien we nu bij steeds meer sportieve evenementen, vooral bij die van Le Champion. Gisteren verschenen er 20 deelnemertjes aan de start voor een run over 400 meter. Daarbij werden ze begeleid door medewerkers van Heliomare.

Start van de Circuit Run Specials

Een uitgebreide fotoserie van de Picnic Kids Circuit Run en de Circuit Run Specials vind je HIER.

Hieronder alvast een kleine foto-impressie van de jeugd en specials.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen