4 mei herdenking bij Tata Steel oorlogsmonument

VELSEN NOORD – Vandaag, op 4 mei, vond de jaarlijkse dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument op de Wenckebachstraat bij Tata Steel

Tijdens de bijeenkomst lazen medewerkers van Tata Steel één voor één de namen op van de 69 werknemers van het staalbedrijf in IJmuiden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Om dit symbolisch een extra betekenis te geven, deed een Tata Steel medewerker bij elke naam een stapje naar voren met daarop de naam van de voormalige collega. De 69 medewerkers die dat deden, hebben dezelfde leeftijd van degene die is overleden. Zij voelden zich door deze handeling nog meer verbonden met de geschiedenis van het bedrijf.

“Ik vond het heel bijzonder om dit te doen. Het is goed om zichtbaar voor de mensen te maken hoe jong de slachtoffers waren. Om er op deze manier bij stil te staan, is voor mij ook een vorm van extra bezinning en betrokkenheid bij de herdenking”, aldus Ezra van Loon, leerling van de bedrijfsschool Tata Steel Academy.

Drie leerlingen van basisschool De Plataan uit Velsen-Noord droegen daarna een gedicht voor.

Hans van den Berg, CEO van Tata Steel, stond in zijn speech stil bij Fons Bouchier die als constructietekenaar bij de Hoogovens werkte. Twintig jaar was hij nog maar toen hij kwam te overlijden. Fons was ondergedoken om te voorkomen dat hij aan het werk moest in Duitsland. Hij was betrokken bij de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers, en ging aan het werk als koerier. Dat ging helaas fout, op 25 augustus 1944 werd hij gearresteerd en verhoord. Tijdens het verhoor heeft hij niets losgelaten. Fons werd op 28 augustus afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Daarna volgde op 8 september 1944 deportatie naar concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. Slechts een enkeling kon de hel daar overleven. Op 25 december 1944 is Fons omgekomen. Twintig jaar jong. Hart falen stond op het bericht van zijn overlijden.

Zijn familie was aanwezig bij de herdenking. Zij zijn al jaren op zoek naar antwoorden over de echte oorzaak van zijn overlijden en naar meer informatie over hem. Oproepen aan medegevangenen over Fons hebben nooit iets opgeleverd. De familie blijft naar antwoorden zoeken, want er werd zo weinig over hem gesproken dat er vrijwel niets bekend is over Fons.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen