Vanavond twee minuten geen treinen en stille stations

Foto: Charles Duijff

De NS herdenken morgenavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog door de treinen vanaf 20:00 uur twee minuten stil te zetten. Op 5 mei worden extra lange treinen ingezet naar het gratis te bezoeken Bevrijdingsfestival in Haarlem.

Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking stil en ook op de 400 stations en in de stationswinkels wordt dan stilte in acht genomen. Als blijk van betrokkenheid en respect, dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform, het officiƫle symbool van herdenken en vieren. Op diverse stations vinden op 4 mei bijeenkomsten plaats waar reizigers en spoormedewerkers kunnen herdenken. Dit kan op Amsterdam, Utrecht Rotterdam, Den Haag en Arnhem Centraal, Alkmaar, Haarlem en Nijmegen.

Op Amsterdam Centraal wordt tot en met 5 mei een theatervoorstelling gehouden in de Koninklijke Wachtkamer, Nooit meer?. Dat is onderdeel van het programma van Theater na de Dam. Op 4 mei is de Koninklijke Wachtkamer ook het podium voor Huizen van Verzet, waarbij twee oorlogsverhalen worden verteld over gedwongen vertrek.

Op 4 mei is ook de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel. Medewerkers en gepensioneerden van de NS en ProRail herdenken dan de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Deze plechtigheid is om 12:50 uur naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark in Utrecht. Er worden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van de NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.

Bevrijdingsfestivals
Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag. Om zo veel mogelijk feestvierders per trein naar de grootste Bevrijdingsfestivals te brengen, rijden er op diverse trajecten langere treinen. Ook zijn er extra medewerkers aan het werk om reizigers te begeleiden. Festivalgangers wordt aangeraden om de NS Reisplanner te checken om voorbereid op reis te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen