Vogelhospitaal zoekt vrijwilligers; drukke meimaand door kuikens die uit nestjes vallen

Foto: Vogelhospitaal Haarlem en omgeving

HAARLEM – Het Vogelhospitaal met spoed is op zoek naar vrijwilligers. Vooral in het voorjaar zijn extra handjes welkom, want ja, in mei leggen de meeste vogels een ei, maar dat brengt ook met zich mee dat er regelmatig kuikens zonder vliegbrevet uit het nest kukelen. En die ongelukkige beestjes moeten weer liefdevol worden opgevangen.

(bron en foto’s: Vogelhospitaal)

Het broedseizoen is weer aangebroken en dat is te merken aan de Vergierdeweg 292 in Haarlem-Noord. Met grote regelmaat worden er weer vogels binnengebracht die uit het nest zijn gevallen. Het is een drukte die bovenop de ‘normale’ opvang  komt van vogels die in het Vogelhospitaal worden verzorgd en kunnen herstellen.

Al die herstellende vogels hebben ‘tender loving care’ (TLC) nodig en daarom zoekt het Vogelhospitaal vrijwilligers en stagiaires met een groot hart voor dierenwelzijn.

“Een goede verzorging begint bij schone hokken, zodat zieke en gewonde vogels in een hygiënische omgeving kunnen aansterken,” vertelt beheerder Wiebe Boomsma. “Veel voldoening schenkt het voorzichtig leren oppakken van de patiëntjes om ze over te zetten naar een schoon hok. De juiste voersoort klaarzetten hoort ook bij het werk en sommige zwakke vogels mogen individueel gevoerd worden. Uiteraard begeleidt een (assistent)beheerder of ervaren vrijwilliger de nieuwelingen met raad en daad. Maar het is een ziekenhuis, dus om de stress voor de patiëntjes minimaal te houden, wordt er goed doorgewerkt en wordt overbodige herrie of contact maken zoveel mogelijk vermeden”.

Wie voldoende ervaring heeft opgebouwd en stressbestendig is, mag de beheerder soms bijstaan bij medische handelingen. Eventueel kan er aangeschoven worden in de ‘babykamer’ alwaar ervaren vrijwilligers de rol van de vogelouders overnemen en gedurende de lente en zomer de allerjongsten voeren.
Vereisten
Enthousiasme, leergierigheid en goede beheersing van het Nederlands om de patiëntenkaarten te kunnen lezen zijn de belangrijkste selectiecriteria alsmede beschikbaarheid voor één à twee dagdelen van circa vier uur per week (desgewenst in het weekeinde).

Stagiaires
Ook stagiaires die een dier-gerelateerde opleiding volgen zoals dierverzorging, paraveterinair, dierenarts (deel dierverzorging) of diermanagement zijn van harte welkom.

Informatie
Contactpersonen zijn Wiebe en Dominique, tel.: 023-5255 302.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen