Basisscholieren obs Het Kompas interviewen (groot)ouders over ‘thuis’ in kader Kinderboekenweek

Kinderen van groep 6 van obs Het Kompas presenteren zelf hun expositie ‘Thuis toen ik tien was’
Kinderen van groep 6 van obs Het Kompas presenteren zelf hun expositie ‘Thuis toen ik tien was’
Foto: Wim Meijer Fotografie

BEVERWIJK – Vorige week woensdag 4 oktober ging de Kinderboekenweek 2023van start. Twaalf dagen lang, tot en met zondag 15 oktober staan, zowel op de scholen als in de boekenwinkels en de bibliotheken de kinderboeken centraal met als thema dit jaar “Bij mij thuis”.

(tekst en foto’s: Wim Meijer, Nieuws.nl)

‘Thuis’ betekent voor iedereen iets anders en ’thuis’ bestaat in veel verschillende vormen. En dat is ook terug te vinden in heel veel (jeugd)boeken. Allerlei verschillende thuissituaties. Dat kan zijn dichtbij huis, maar ook thuissituaties in andere landen. En ook kan ’thuis’ voor oudere mensen heel anders zijn dan voor kinderen en jonge mensen.

Dat laatste was de afgelopen weken de insteek voor het Kinderboekenweekproject bij obs Het Kompas in Beverwijk. De kinderen uit de groepen zes zijn drie weken bezig geweest met niet alleen hun eigen thuis hier en nu, maar ook met het thuis van vroeger van hun ouders of grootouders onder het motto van ‘Thuis toen ik tien was’.Hiervoor kregen de kinderen de opdracht om hun (groot)ouders te interviewen over hoe hùn leven ‘thuis’ was toen ze 10 jaar oud waren. Vervolgens hebben de kinderen het verschil tussen hun eigen leven en dat van de (groot)ouders verbeeld op grote kaarten.

Alle kaarten samen vormen een tentoonstelling die vandaag, woensdag 11 oktober, werd geopend. Hiervoor waren niet alleen alle kinderen aanwezig, maar ook veel van de ouders en grootouders, die veel van zichzelf konden terugzien en tevens een inkijkje kregen in het thuisleven hun (klein)kinderen.

Het project ‘Thuis toen ik tien was’ kwam tot stand in samenwerking met Stichting KIST. De expositie is binnenkort ook nog te zien inde Grote Kerk in Beverwijk.

Hieronder een beeldimpressie van de opening van de expositie ‘Thuis toen ik tien was’ basisschool Het Kompas.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen