Kijkje in bedreigde onderwaterwereld van de oceanen

WIJK AAN ZEE – Op zondag 10 maart organiseert de Partij voor de Dieren een filmmiddag in Wijk aan Zee. In de documentaire ‘Sea the Truth’ staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. Na afloop is er een gesprek met onderwaterfotograaf Dos Winkel over de bedreigingen en over de mogelijke oplossingen tot het behoud van gezonde oceanen.

In de film gaan twee mariene biologen wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van de oceanen, onze grootste ecosystemen die meer dan twee derde van onze planeet bedekken. Als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten kunnen over 30 jaar de oceanen en zeeën leeggevist zijn. Wetenschappers verkondigen deze boodschap al jaren, maar dit heeft nog niet geleid tot maatregelen die het tij kunnen keren. De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monster. Met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, alles wat leeft met een vernietigende kracht met zich meenemend. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in.

De oplossing wordt door overheden gezocht in duurzame visserijprojecten. Ook worden er beschermde gebieden in zee vastgesteld waar niet gevist mag worden en krijgen vissers quota opgelegd. Maar deze goed bedoelde pogingen zetten geen zoden aan de dijk. Slechts 0,8 procent van de wereldzeeën is beschermd gebied en vangstquota worden stelselmatig te hoog vastgesteld en overtreden.

Vooraanstaande wetenschappers zeggen dat iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, er één te veel is. Met deze documentaire wordt aangetoond  dat er helaas geen ‘verantwoorde’ vis meer bestaat op dit moment.

Sea the Truth is het vervolg op Meat the Truth, de film die het verband aangeeft tussen veehouderij en het klimaatprobleem. Beide producties van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, wijzen op de urgentie van een andere omgang met dieren, natuur en milieu.

Praktische informatie:

  • Datum: zondag 10 maart
  • Tijd: 14.00 – 16.30
  • Locatie: Café De Zon, Voorstraat 54 in Wijk aan Zee.
  • Toegang is gratis
  • Reserveren: Stuur een e-mail aan [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen