112

Brandweer Kennemerland blust met hemelwater

Rob Thijssen initiatiefnemer
Rob Thijssen initiatiefnemer
Foto: VRK

KENNEMERLAND – Sinds begin april worden alle branden in de Veiligheidsregio Kennemerland door de brandweer geblust met regenwater. Door een slimme innovatie worden alle brandweervoertuigen – voor een uitruk – gevuld met hemelwater, waardoor er geen schaars drinkwater meer hoeft te worden gebruikt bij een incident.

Hergebruik watervulput
Rob Thijssen initiatiefnemer van deze nieuwe, duurzame watervoorziening is zelf Bevelvoerder in Haarlem bij de Veiligheidsregio Kennemerland en kwam op het idee door een ouwe waterput die werd gebruikt voor het testen van slangen. Rob: “Deze waterput werd al jaren niet meer gebruikt, omdat we slangen tegenwoordig op een andere locatie testen. Maar de put was nog steeds aanwezig op ons terrein. Daarnaast wordt er na een regenbui veel water van onze daken afgevoerd richting het riool. Mijn idee was om er simpel een pomp in te laten zakken en de put te gebruiken om onze brandweer wagens te vullen met regenwater. Zodat we geen schoon drinkwater meer hoeven te gebruiken.”

Onderzoek
Rob ging op onderzoek uit. Eerst onderzocht hij of het water wel schoon genoeg was om te kunnen opslaan in de brandweerwagens zonder dat de pompsystemen verstopt raken en of er korpsen waren die al iets vergelijkbaars deden. En beiden was het geval. Rob: “De bestaande put wordt gevoed met regenwater van het dak van de remise. Deze wordt constant ververst door middel van een overloop op het riool. Daarnaast zitten er een paar goede filters in het systeem.” Bij navraag bleek Brandweer Breda al 20 jaar regenwater te gebruiken en daar hebben zij nog nooit een storing in de pomp van de brandweerwagen gehad. Regenwater blijkt ook nog eens kalkvrij te zijn en dus misschien nog wel beter voor de pomp dan gewoon drinkwater.”

Capaciteit
Rob: “Vervolgens hebben we uit gerekend wat nu eigenlijk de inhoud van de put betrof. Dat bleek 10.000 liter water te zijn. In een standaard brandweerwagen gaat 2300 liter en in een waterwagen rond de 15.000 liter. In eerste instantie worden branden geblust met de inhoud van een brandweerwagen en als dat onvoldoende komt er een waterwagen bij. Water genoeg dus.”

Innovatiebudget
De volgende stap voor Rob was om te onderzoeken of er een budget beschikbaar was om het plan vorm te geven. Gelukkig was er binnen de eigen veiligheidsregio budget voor zulke innovaties. Ook de mensen van vastgoed en techniek waren enthousiast. Zij hielpen mee met het nadenken over een goede plek voor het systeem en de juiste aansluitingen. Rob: “Daarnaast kreeg ik veel hulp van Installatiebedrijf Stam & Stam Schoorl B.V. Zij hadden de juiste kennis en materialen om de nieuwe watervulput + aansluiting te realiseren. Uiteindelijk hebben we met de hele A-ploeg van Haarlem West en Stam B.V de boel op 9 februari de boel in een dag geïnstalleerd.  Viola heeft  de daarop volgende week de elektrische aansluiting gerealiseerd. Nu, een aantal weken verder, heeft de pomp al enkele keren onze brandweerwagens gevoed met gratis hemelwater! Alles werkt prima en ik ben tevreden over de resultaten tot zo ver.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen