Vogelhospitaal waarschuwt: meeuwenpopulatie neemt duikvlucht

Foto: Vogelhospitaal

KENNEMERLAND – Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat het aantal meeuwen hinderlijk toeneemt. Dit komt omdat deze doordachte vogel steeds vaker in het straatbeeld verschijnt. Maar in werkelijkheid neemt de populatie van o.a. zilver- en kokmeeuwen een duikvlucht.

(bron en foto’s: Vogelhospitaal)

Als ‘vliegende ratten’ of ‘plaagdieren’ worden de luchtacrobaten vaak weggezet die patat of kibbeling stelen. “Wat opportunisme betreft zijn het net mensen!” vertelt assistent-beheerder Annemarijn. “Brutale meeuwen zien hun kans schoon bij onbewaakte bordjes. Dat is een stuk makkelijker dan zelf een visje uit zee opduiken.” Ook etensresten en volle vuilniszakken werken als magneten op deze gewiekste vogels. “Doordat ze in stedelijk gebied meer zichtbaar zijn, denkt men abusievelijk dat de populatie toeneemt.”Kiezelstenen favoriet
Platte daken met kiezelstenen zijn een uitnodigende broedplek, waartoe ze geneigd zijn ieder jaar terug te keren, die de natuurlijke habitat nabootst én omdat vossen zich hier niet vertonen en mensen ook nauwelijks. Meeuwen houden niet van schone daken als broedplaatsen. “Dus wil je geen meeuwen, houd je dak dan schoon! Datzelfde geldt voor de omgeving: zorg dat er geen eten rondslingert en geen afvalzakken staan,” aldus het Vogelhospitaal.

Kraamgebied verstoord
Hun eigen kraamgebied, de duinen, wordt door menselijke activiteiten en vossentoename verstoord. Daarom hoopt het Vogelhospitaal op meer afgesloten gebieden in de duinen om de situatie te normaliseren. De aanleg van nieuwe wandel- en fietspaden in de coronaperiode heeft meeuwen geen goed gedaan. Daarnaast is de populatie afgekalfd door de vogelgriep.

Afname meewenstand in beeld

Beschermd
Tijdens het broeden en opvoeden van hun kroost mogen de vogels niet verstoord worden. “Soms worden ze onnodig van daken weggehaald om de ouders te laten stoppen met aanvallen. Dit is dierenmishandeling en strafbaar. De ouders blijven nog lang naar hun jongen zoeken, dus daarmee is het probleem niet opgelost.” Overigens is een meeuw gemakkelijk af te schrikken door een schijnbeweging te maken of door een paraplu op te steken.

Jonge meeuwen in het Vogelhospitaal

Respect
Het hospitaal pleit voor meer respect voor deze diersoort. “Ze hebben het moeilijk. We verwachten dit jaar honderden zieke of verzwakte meeuwenkuikens. Dus alsjeblieft, is het jong niet ziek of gewond, laat het zitten,” verzoeken de verzorgers vriendelijk doch dringend.

Karaktertjes
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn meeuwen heel leuk om mee te werken,” vertelt Annemarijn. “Ze zijn eigenwijs en hebben hun eigen karakter.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen