ALKMAAR / ZAANDAM / AMSTERDAM - Ieder jaar opnieuw is het een unieke belevenis: rond de zeventigduizend sporters die zich gedurende het Dam tot Dam Weekend uitleven met wandelen, hardlopen en fietsen in en rond Zaandam en Amsterdam. Maar dan, zo op zondagmiddag rond de klok van 18.00 uur is alles weer voorbij. En gelukkig hebben we dan de foto’s nog, maar ook een heleboel om op te ruimen!
(tekst en foto’s: Wim Meijer)
Bij een evenement als de Dam tot Damloop vinden alle deelnemers en toeschouwers het ‘normaal’ dat het allemaal gladjes verloopt. Maar dat ‘normaal’ vraagt wel een enorme voorbereiding, inspanning op de dag zelf, en ook na het evenement weer heel veel organisatie en ‘handjes’ om Amsterdam en Zaandam weer achter te laten alsof er nooit iets is gebeurd, en daarnaast om alle spullen van organisator
Le Champion weer terug te krijgen naar het magazijn in Alkmaar, van waaruit de spullen weer probleemloos ingezet kunnen worden voor volgende evenementen.
Logistieke operatie
Zowel de opbouw als de afbouw van een evenement als de Dam tot Damloop is een indrukwekkende logistieke operatie waarvoor bij Le Champion Hans Bregman verantwoordelijk is. Hij is manager logistiek & atleten bij Le Champion.
Bijna een jaar voordat de Dam tot Damloop plaatsvindt komt bij hem het draaiboek al uit de kast. Dat is niet overdreven omdat veel materialen bij derden vandaan moeten komen en al ruim van te voren moeten worden gereserveerd. Denk alleen al aan de vele kilometers dranghekken langs het parcours, en vooral in en rond het start/finishgebied.
Voor Mathew Kimeli zat 't erop toen hij na 45.20 minuten 'door het lint ging', alleen... de linten, de dranghekken, de boarding, vlaggen en spandoeken... een schone taak voor de vrijwilligers gedurende 'the days after'
Dan zijn er de loopbruggen die ervoor moeten zorgen dat de toeschouwers de overkant van de straat kunnen bereiken, daar waar de straten vrij moeten blijven voor de lopers. Deze bruggen worden al jaren vooraf vastgelegd. En ook niet te vergeten de toilet- en urinoirunits. Afgelopen weekend waren dat er maar liefst zo’n vierhonderd. En dan zijn er natuurlijk de drinkwatervoorzieningen. Afgelopen weekend werd dat aantal nog flink uitgebreid omdat aanvankelijk erg warm weer werd voorspeld. Want ja, je kunt nog zoveel voorbereiden, je moet als organisatie ook nog kunnen anticiperen op de actuele omstandigheden. En dat is iets dat Le Champion zich helemaal eigen heeft gemaakt.
Eigen materiaal
Behalve al die materialen die van derden moet komen beschikt Le Champion ook over een grote hoeveel eigen materiaal voor evenementen. Denk daarbij aan vlaggen, spandoeken, bewegwijzering, materialen voor het inrichten van verzorgings- en stempelposten, hesjes voor de vrijwilligers, poncho’s voor wanneer het regent, en verder van alles wat nodig kan zijn zoals kratten, bezems, containers, jerrycans, spanbanden, etc.Al die zaken op z’n plek krijgen voorafgaand aan zo’n weekend is één ding. Na afloop alles ook weer gestroomlijnd afvoeren is een tweede. Kijk na afloop om je heen, in en rond het finishgebied of bij de verlaten verzorgingsposten en je ziet dat er heel wat op te ruimen is.
Vrijwilligerspool
Gelukkig is het zo dat Le Champion een beroep kan doen op een groot aantal vrijwilligers. De organisatie heeft een zogenaamde vrijwilligerspool waarbij men steeds in beeld heeft voor welk evenement men een beroep kan doen op welke vrijwilligers. Voor de Dam tot Damloop staan maar liefst 1500 vrijwilligers paraat. Het mag duidelijk zijn dat alleen al het inzetten van het juiste aantal mensen op iedere plek, en ieder met hun eigen taak, al een operatie op zichzelf is. Een operatie die tijdens het evenement vlekkeloos blijkt te verlopen en waarbij iedereen precies zijn taak kent en zich ook aan houdt. Maar ook de dagen ná het evenement staan nog steeds vrijwilligers paraat.
Niet meer in de grote getalen als tijdens het weekend, maar nog altijd tientallen vrijwilligers staan dan klaar bij het magazijn van Le Champion in Alkmaar om daar de vrachtwagens met materialen uit Zaandam op te vangen, leeg te halen, en de materialen een plekje te geven in het magazijn. Het is een klus die het ene jaar wat zwaarder is dan het andere. Dit jaar loopt in ieder geval een stuk soepeler dan vorig jaar. Toen had de Dam tot Damloop te kampen met overvloed aan regen, met als gevolg dat ook alle materialen die terugkwamen in Alkmaar eerst moesten drogen alvorens te kunnen worden opgeborgen. “Het hing hier in het magazijn helemaal vol om te drogen”, aldus een van de vrijwilligers. Gelukkig was dat dit jaar anders. De zondag begon weliswaar met regen, maar gelukkig had alles nog de hele middag om op te drogen.
Hans Bregman, verantwoordelijk voor de logistiek, de dag zelf atletenmanager en te vinden in het start-finishgebied, de ‘day after’ gaan de handen uit de mouwen om alle afgevoerde materialen met zijn team van vrijwilligers weer een plekje in het magazijn te geven.
Vooral gedurende de eerste uren van de maandagmorgen reden de vrachtwagens af en aan in Alkmaar. Alle wagens gevuld met rolcontainters die het magazijn werden binnengereden om daar door de vrijwilligers te worden leeggehaald. Als alles eenmaal binnen is zal het nog een paar dagen vergen om alle spullen weer een plekje te geven op en in de stellages in de loods, zodanig, dat ze voor een volgende evenement ook weer ‘voor ’t grijpen’ staan.
Als hardloper, fietser of wandelaar sta je er eigenlijk niet bij stil wat een enorme logistieke operatie de organisatie van een evenement als de Dam tot Damloop is. Het klinkt misschien wat onbevredigend, maar als alles goed loopt dan valt een organisatie eigenlijk niet op. Dat gebeurt pas als er dingen fout gaan. Wat dat betreft heeft Le Champion zich in de 54 jaar van haar bestaan bewezen als een opvallend onopvallende organisatie die uitgroeide van Tourclub (onderafdeling van een wielervereniging) tot de sportorganisatie die het nu is met jaarlijks grote sportieve highlights zoals de NN Egmond Halve Marathon, de TCS Amsterdam Marathon, de Wandel4daagse Alkmaar, de Fjoertoer Egmond, de Zandvoort Circuit Run, etc. met in totaal jaarlijks rond de 250.000 deelnemers.
De komende dagen zijn Hans Bregman en zijn team van vrijwilligers nog bezig met opruimen. En dan… dan staan ze weer klaar voor de volgende logistieke uitdaging: de Amsterdam City Walk en de TCS Amsterdam Marathon in het weekend van 14 en 15 oktober.