Jammer dat de zomer voorbij is. Bálen dat de temperatuur omlaag gaat. Maar hou één ding voor ogen: Appeltjes, eikeltjes, regen en wind… het is allemaal goed voor de menselijke houdbaarheid. Want ben je in de
herfst geboren dan krijg je een half levensjaar cadeau.
(door: Wim Meijer)
Niets is zo fijn als de herfst! Ja, je hoort ’t goed. Eindelijk die brandende zon (letterlijk) een standje lager, de schurende wind om de oren en een lekkere plens regen voor de broodnodige waterkoeling. Herfst, het startsignaal voor allerhande activiteiten.
Hardlopen, voetballen en fietsen Nu ben ik al veertig jaar lang gezegend met een nimmer afnemende passie voor hardlopen, en ook in dat kader is voor mij de herfst het topseizoen bij uitstek. Met het vallen van de blaadjes ontstaan voor lopen, rennen en joggen de meest ideale omstandigheden; de temperatuur niet te hoog en niet te laag, volop zuurstof in de lucht, en daarbij de uitdaging om de steeds heftigere natuurlijke elementen te trotseren. De organisatoren van wedstrijd- en prestatielopen spelen daar dan ook gretig op in. Ieder weekend worden er door het hele land lopen georganiseerd en kan men volop kilometers maken.
En er is meer dan hardlopen. Neem voetbal: Ook daarvan ging het nieuwe seizoen ongeveer gelijktijdig van start met de meteorologische herfst (1 september). En dan het fietsen: Het is wel aan te raden om een regenpak bij je te hebben. Maar verder is de natuur mooier dan ooit en die wind…. daarvoor is tegenwoordig de elektrische fiets het ideale alternatief.
Herfst zo slecht nog niet
Kortom: die herfst is zo slecht nog niet. En het is goed om ons dat te realiseren. Want de herfst heeft natuurlijk best een imagoprobleem. Maar het is maar net wáár je naar kijkt en hóe je naar dingen kijkt. Bekijk je het van de sombere kant, dan is herfst synoniem voor: minder zon, meer regen, harde wind, kortere dagen, langere files, lekkende daken, dikkere jassen en najaarsdepressies (en dan heb ik het niet over het weer)
Bekijk je het daarentegen van de positieve kant, dan word je toch voorzichtig vrolijk. De ochtenden zijn vaak prachtig met laaghangende nevel boven de weilanden en daarboven de opkomende zon, kleurrijke bossen, talloze paddenstoelen, beukennootjes en tamme kastanjes.
En ook langere avonden om uit te gaan: bioscoop, café, dancing, etc. In plaats van zie ‘zomerse’ pizza weer een smakelijke stamppot of een stevige erwtensoep. Kortom: herfst is een topseizoen.
En je zult toch in de herfst geboren zijn! Dàn ben je pas echt een zondagskind. Want er is nog meer: Geloof het of niet, wie in de herfst geboren is krijgt zomaar een extra half jaar levensverwachting cadeau.
Een half jaar leven extra
Verbaasd? Welnu, het is toch echt waar. Onderzoek van gegevens van meer dan 1 miljoen mensen in Oostenrijk, Denemarken en Australië door het Max Planck Instituut voor Demografisch Onderzoek in het Noord-Duitse Rostock heeft al in 2001 uitgewezen dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar zijn geboren.
Overigens laat dat zich eenvoudig verklaren: Zwangere vrouwen eten in de zomer meer verse groente en fruit, wat een positief effect heeft op de baby en daarmee op de levensverwachting van die baby. Op het zuidelijk halfrond geldt hetzelfde: Daar worden kinderen die in het begin van het jaar geboren worden gemiddeld 6 maanden ouder. Dit omdat de herfst daar in het begin van het kalenderjaar valt.
[caption id="attachment_35745" align="alignnone" width="960"]
Halloween… leuk, of juist niet? Meer leuke dingen in de herfst? Wat dachten we van Halloween? Ik moet toegeven dat ik daar in mijn jeugd niet veel mee had. Anders is dat geworden na het zien van de horrorfilm Halloween in 1978, waar ene Michael Myers allesbehalve subtiel met de plaatselijke tienerbevolking omsprong. Vanaf dat moment stond Halloween op mijn netvlies gebrand en vertrouw ik geen enkele pompoen meer. Maar tòch lijkt ’t erop dat Halloween ‘leuk’ is. In ieder geval is rond eind oktober geen pompoen meer veilig en is de voltallige basisschooljeugd zoet met het uithollen en gezichtjes maken.
En Micheal Myers? Ach, dat is inmiddels zo’n kleine 40 jaar geleden. Hoewel….. in 2007 werden we opnieuw verrast door een remake van Halloween die ons leerde dat Micheal er in de loop der jaren niet zachtmoediger op is geworden. En dat vonden we allemaal zó leuk, dat hij in 2009 nog een keer mocht opdraven om zijn morbide trucjes te demonstreren in Halloween 2. En jawel, de koek blijkt nog steeds niet op, want ook voor volgend jaar staat weer een nieuw werkje van John Carpenter op het programma: op 19 oktober 2018 verschijnt deze in de bioscopen.
Pepernoten en Beaujolais Primeur
Nog meer herfstplezier: misschien de pepernoten die traditiegetrouw veel te vroeg in de schappen liggen. Of de Beaujolais Primeur die op 16 november (3e donderdag van november) weer met containers tegelijk ons land wordt binnengebracht, zodat we ons weer avonden lang kunnen vergrijpen aan dat veredelde druivensap.
[caption id="attachment_35746" align="alignnone" width="1024"]
Herfstvakantie
Of misschien de herfstvakantie, die nog altijd goed is voor een aardige stedentrip of een nazomerzonnetje ergens in Zuid Europa. En misschien niet eens in Zuid Europa, want heel vaak is de herfst qua temperatuur ook bij ons nog heel acceptabel, al kan dat erg verschillen. Want de hoogste herfsttemperatuur ooit gemeten is 31 graden (3-9-1991) tegen de laagste ooit -9 graden (23-11-1991) Dat was dus even héél snel schakelen in 1991.
Driewerf Drs.P
Veel meer komt er niet meer in mij op. Het enige wat ik nog kan vinden over de herfst is dat het woord ‘herfst’ een van de moeilijkste rijmwoorden is in de Nederlandse taal. Alleen Drs. P lukte het ooit om tot een redelijk bevredigend resultaat te komen:
“De buren waren grimmig, zijn ouders diep gegriefd.
En onder zijn collega’s was hij ook al niet geliefd.
De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst.
Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst”