De afgelopen week (tot en met vandaag) was het Nationale Vogelweek. Na acht keer te hebben ingezoomd op bepaalde vogelsoorten sluit Nieuws.nl de artikelenreeks nu af met tips hoe om te gaan met jonge vogels, die soms hulpeloos lijken, maar meestal uitsluitend gebaat zijn bij de hulp van de eigen ouders.
(tekst: Wim Meijer / bron: Dierenambulance Kennemerland / foto's: Pixabay)
Hulp van mensen vaak ongewenst
Toegegeven; een jong piepend tuinvogeltje dat niet kan vliegen en wat onnozel op de grond of een laaghangend takje wipt, ziet er natuurlijk hulpeloos uit. Bij warm weer hebben ze vaak ook nog hun bek de hele tijd open om af te koelen. Daardoor lijken ze nog kwetsbaarder. Toch kun je deze jonge vogeltjes het beste met rust laten. De ‘hulp' van mensen verstoort het natuurlijke proces. Ouders en hun jongen doen onnodig veel stress op en dat vermindert zelfs de kans op overleving. Bijna 80% van alle jongen sterft en dat is in de natuur gewoon normaal. Daarom krijgen ze ook zoveel jongen.
Jonge vogels
Jonge vogels die voor het grootste gedeelte nog naakt zijn (onbevederd of net zichtbaar), zijn 'nestjongen'. Deze vogels blijven in het nest en de ouders voeren hen daar. Ze worden als er iets fout is meestal direct onder het nest gevonden. Dit kan gebeuren door harde wind (storm) of omdat het door een nestgenoot uit het nest is gewerkt of uit het nest is gehaald door katten of anders vogels.
Wat nu te doen wanneer je zo'n nestjong vindt buiten het nest?
Het beste is om hem terug te plaatsen in het nest, als dit mogelijk is. Kun je om één of andere reden niet bij het nest komen, dan kan het volgende worden geprobeerd (dit is ook de procedure wanneer een heel nest op de grond is gevonden).
Dreigt er gevaar van honden en katten?
Als een jonge vogel wordt bedreigd door een hond of kat, breng de vogel dan niet direct naar de opvang. Probeer liever het huisdier uit de buurt te houden, zolang de vogel er zit. Echter: wanneer de vogel al is aangevallen of beetgepakt door het huisdier en gewond is, breng het jong dan zo snel mogelijk naar de opvang. Het liefst binnen één uur, maar altijd nog op dezelfde dag.
Wanneer je echt een verlaten jong vindt, doe dan alstublieft het volgende:
[caption id="attachment_21020" align="alignnone" width="715"]
Onthoud het volgende:
Als u niet weet wat te doen, schroom dan niet en neem direct contact op met de Dierenambulance Kennemerland 0251-215454.