Gisteren, maandag 16 april, is het praktische verkeersexamen van start gegaan voor leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk.
In Beverwijk werd het startschot gegeven door Tim de Rudder, die daarmee een van zijn laatste officiële handelingen als wethouder vervulde. Als eerste mocht hij de leerlingen van Basisschool de Anjelier 'groen licht' geven. Dit gebeurde op het parkeerterrein bij Sporthal de Walvis, het startpunt voor alle 412 leerlingen uit Beverwijk die op maandag, dinsdag en woensdag hun praktische verkeersexamen afleggen. Eerder hadden de kinderen ook al hun theoretische verkeersexamen afgelegd.
In totaal zijn er 429 basisschoolleerlingen die het verkeersexamen afleggen. Zeventien doen dit donderdagochtend in Wijk aan Zee.
Zes kilometer
De kinderen moeten op de fiets een parcours afleggen van ongeveer 6 kilometer, waarbij het de bedoeling dat ze alle alledaagse verkeerssituaties tegenkomen. De route gaat langs scholen, sportaccommodaties en plaatsen waar leerlingen zelfstandig naar toe moeten kunnen fietsen.
Medewerking ouders
Om de dagen goed te laten verlopen verlenen veel ouders hun medewerking. Zij kijken bij controleposten of de leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich veilig gedragen in het verkeer.
Het is in Nederland inmiddels voor de 87e keer dat het verkeersexamen wordt georganiseerd. De eerste keer gebeurde dat in 1932. In Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk wordt de verkeersproef georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Beverwijk/Heemskerk, in samenwerking met de basisscholen en de gemeente.
Verkeersexamen meer nodig dan ooit
Volgens de scheidend voorzitter Joop van Tunen is het VVN-verkeersexamen is harder nodig dan ooit. Allereerst wordt het verkeer steeds drukker. Daarnaast is er ook de verleiding van de mobiele telefoon, die ook bij de fietsende jeugd op de loer ligt. "Dat leidt soms echt tot gevaarlijke situaties", vertelt Joop. "De jongeren kijken vaak meer op hun mobieltje dan naar het verkeer. Ze hebben dus niet in de gaten of een automobilist hen wel of niet heeft gezien".
Ook merkt Joop van Tunen op dat de jeugd op basisscholen vaak niet meer gewend is om naar school te fietsen. "Moet je kijken bij de basisscholen: de kinderen worden massaal met de auto naar school gebracht. En dan moeten ze straks naar het voortgezet onderwijs, en moeten ze opeens vaak kilometers fietsen om op school te komen. Groep 7 is dan ook het juiste moment om ze goed fietsvaardig te maken en ze te laten wennen aan alle verkeersregels".
Voor Joop van Tunen is dit dus zijn laatste Verkeersexamen als voorzitter van de afdeling Beverwijk/Heemskerk van Veilig Verkeer Nederland. Na 20 jaar voorzitterschap draagt hij per 15 mei de voorzittershamer over aan Henk Berkelaar. "Ik heb 't twintig jaar lang met ontzettend veel plezier gedaan, maar nu ik in Henk een goede opvolger heb gevonden vind ik 't wel mooi geweest", aldus Joop.
[caption id="attachment_42517" align="alignnone" width="1200"]
Uitreiking diploma's
Deze week worden er dus nog 3 dagen verkeersexamens afgelegd. Na die drie dagen volgen er nog de her-examens, want de praktijk heeft geleerd dat er toch altijd een aantal kinderen zijn die een herkansing nodig hebben. Het doel is in ieder geval dat volgende week woensdag, 25 april, alle deelnemers aan het verkeersexamen op het Stadhuis in Beverwijk hun felbegeerde verkeersdiploma in ontvangst kunnen nemen.
Hieronder een uitgebreide fotoserie van de start van het verkeersexamen in Beverwijk. Klik op de foto's voor een grotere downloadbare versie: