Op het dak van het hoofdkantoor van Veiligheidsregio Kennemerland staat sinds afgelopen maandag, 3 september, een bijenkast. In deze kast zitten momenteel zo’n 14.000 bijen. De veiligheidsregio hoopt hiermee haar steentje bij te dragen aan het behoud van de bijen.
Imker Pim Lemmers schonk de bijenkast en inwonend volkje aan de veiligheidsregio. Keer op keer worden imkers bijgestaan door brandweermannen en –vrouwen als er ergens een nest moet worden weggehaald. Wanneer de brandweer niet op uitruk is, helpen de mannen en vrouwen graag een handje. Het motto van de brandweer is niet voor niets: ‘het redden van mens en dier’.
Wanneer een nest bijen wordt weggehaald, plaatst de imker ze in een nieuwe kast en geeft het bijenvolk aan jonge imkers of aan bedrijven, zoals in dit geval de veiligheidsregio.
Helpen van natuur in de regio
Veiligheidsregio Kennemerland omvat naast de brandweer ook GGD Kennemerland en houdt zich met de veiligheid en gezondheid van inwoners en werkenden in de regio bezig. Het verwelkomen van de bijen past in het plaatje hoe de VRK (Veiligheidsregio Kennemerland) zich als bedrijf wil profileren, voornamelijk omdat hiermee de natuur in de regio geholpen wordt.
‘Bijen hebben het zwaar, door deze specifieke plek op ons dak geven we ze een rustige habitat met bloemen en bomen in de directe omgeving. Het idee speelt om nog meer in het kader van duurzaamheid op te pakken wat tevens de bijen faciliteert”, aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio. “We zijn Pim erg dankbaar voor deze kans om met een klein gebaar iets te kunnen betekenen. Het lijkt naast ons huidige werk in het bestrijden, voorkomen van en voorbereiden op incidenten misschien wat nietig, maar we beseffen heel goed wat voor effect een bijenvolk kan hebben op de hele omgeving. Het is dan ook leuk dit terug te zien in de betrokkenheid en nieuwsgierigheid van onze collega’s naar deze nieuwe ‘medewerkers’.”
VRK honing
Over een jaar kan de veiligheidsregio genieten van eigen VRK honing. Zover is het echter nog niet. Na het geven van een mengsel met vooral veel suiker (inwinteren) keurt Pim de plek officieel goed en worden de bijen tot aan het voorjaar met rust gelaten.