Voorstel voor pilotproject tegen afvaldumping in Pilotenbuurt

13 apr 2017, 00:00 Algemeen
afvaldumping gemeente beverwijk
Gemeente Beverwijk
Ondergrondse afvalcontainers lijken een ideale oplossing voor het wegwerken van huisafval. Alleen blijkt in de praktijk dat lang niet al het afval ondergronds verdwijnt.
Beverwijk heeft volop te maken met afvaldumpingen rondom ondergrondse afvalinzamellocaties in woonwijken. Naast overlast en onveilige situaties brengt dit ook extra kosten met zich mee om alsnog dit afval weg te werken. Om die reden presenteerde het college van B&W tijdens de raadscommissie van 11 april 2017 een plan van aanpak om afvaldumpingen te bestrijden. Kostenplaatje: 118.000 euro.
Verbeterslag
De gemeente heeft in het verleden meerdere malen acties ingezet met verschillende betrokken partijen om het aantal dumpingen tegen te gaan., zoals spreekuren, schoonmaakacties, koffiehoek gesprekken en interviews. Deze acties leverden lang niet altijd met blijvend resultaat. Daarom gaf Jacqueline Dorenbos maandagavond aan te streven naar een verbeterslag. ‘’Gedragsverandering onder inwoners speelt daarbij een grote rol’’, aldus de wethouder. Er liggen plannen klaar om te starten met een pilot die betaald wordt uit de reserve ondergrondse afvalinzameling. Gedacht wordt onder meer aan het plaatsen van spiegels.
Dagelijks beleid in plaats van pilot
Het CDA toonde zich blij met de aandacht voor de afvaldumpingen en zou het liefste zien dat het voorstel meteen dagelijks beleid zou worden i.p.v. een pilot. De PvdA, bij monde van mevrouw Gouma, sloot zich hierbij aan. Woordvoerder Bennink van D66 wees nog op de mogelijkheid om in de pilot twee verschillende gebieden aan te wijzen zodat zichtbaar wordt waar maatregelen mogelijk wel en niet goed werken.
Rekensommetje
VVD-leider Ferraro zei dat het “rekensommetje wel moet kloppen,” wijzend op de vraag of het project niet meer kost dan dat het oplevert. Hij pleitte verder voor het nog makkelijker maken van het aanbieden van afval aan de gemeente. De fractie van Gemeentebelangen gaf in de discussie aan harder te willen optreden tegen overtredingen. “Een lik-op-stuk-beleid is effectiever en goedkoper”, betoogde de heer Backer. Democraten Beverwijk sloot zich aan bij deze opvatting.
“Kosten gaan voor de baat uit”
Portefeuillehouder Dorenbos verdedigde het voorstel door aan te geven dat “de kosten voor de baat uit gaan. Garanties hebben we niet.” Ze doelde hiermee op de inzet en de kosten die verbonden zijn aan dit voorstel. “We rollen de maatregelen liever per hotspot uit, dan kunnen we bekijken wat werkt en wat niet.”. Zij benadrukte de hoge kosten van een harder beleid tegen afvaldumpingen. “Keihard handhaven betekent bij elke bak iemand neerzetten. Dat is niet werkbaar.”
Na de beraadslaging concludeerde de raadscommissie dat het voorstel behandelrijp is. Dat betekent dat het voorstel in de raadsvergadering van 11 mei 2017 verder wordt behandeld.