BEVERWIJK - Met een grote houten sleutel opende de Beverwijkse wethouder Ruimtelijke Ordening & Wonen, Ali Bal, de nieuwe productiefaciliteit van de HDO Groep. “Het is supertof dat we zo’n bedrijf in Beverwijk hebben gekregen”, zegt de wethouder. “Ik hoop dat ze een hele mooie bijdrage kunnen gaan leveren aan de vraag naar woningen.”
(bron en foto: IJmond360 / Ron Toekook)
Mede-directeur Jeroen Rutte is duidelijk in zijn nopjes met de grote productiehal: “We hebben nu de ruimte om de woondelen die klaar zijn tijdelijk op te kunnen slaan als we bijvoorbeeld bij slecht weer niet kunnen uitleveren.”
HDO, dat van oorsprong Haarlemse Dakopbouw heet, is sinds 2019 aan de Noorderkade gevestigd en is in zes jaar sterk gegroeid. Hun focus ligt op duurzame en milieuvriendelijke woningbouw. Ze vertrokken al eerder uit Haarlem vanwege ruimtegebrek. In Beverwijk zijn ze nu meer dan verdubbeld met 10.000 vierkante meter aan productieruimte. Daar zitten ook een kantoor- en fitnessruimte bij.
Maatschappelijke impact
In de hal zelf staan moderne, computergestuurde houtbewerkingsapparaten. Dat is een bewuste keuze. Jeroen Rutte: “We zijn daardoor minder afhankelijk van gespecialiseerde arbeidskrachten. Timmerlui moeten lang en goed opgeleid worden. Met onze apparatuur kunnen mensen hier binnen een week aan de slag.” In de kantoren boven staat een 3D-printer met daarin kleine modellen van de woonunits die een paar meter verder in een mum van tijd op ware grootte in elkaar gezet worden. “Vanaf nu duizend per jaar”, zegt Rutte.
Hij benadrukt naast de sterke innovatiedrang van het bedrijf de maatschappelijke impact van de manier waarop de woningen geproduceerd en getransporteerd worden. “De oppervlakte van de units is precies groot genoeg dat ze op een gewone dieplader door het verkeer kunnen”, zegt Rutte. “Daardoor is er geen speciaal transport nodig en wordt het verkeer minder belast.” Een ander voordeel is dat de woningen meerdere malen in en uit elkaar gehaald kunnen worden, waardoor ze makkelijk door bewoners meegenomen kunnen worden. “Maar na zo’n vijf keer houdt dat wel zo’n beetje op. Dat is een beperking door het materiaal,” aldus Rutte.
Meest milieuvriendelijk
Op de website van het bedrijf wordt ook sterk ingezoomd op de milieuvoordelen van deze nieuwe manier van woningen produceren. Het werken zonder beton en vrijwel zonder staal, het circulaire aspect van de materialen en het verduurzamen van het productieproces zijn zaken waarop de eigenaren hun bedrijf willen onderscheiden van de concurrentie. Zoals Jeroen Rutte zelf zegt: “Onze fabriek is de meest milieuvriendelijke op schaal producerende woonfabriek.”
Zo’n uniek woningbedrijf in Beverwijk roept natuurlijk ook de vraag op of ze dan ook in de buurt neergezet gaan worden. Wethouder Bal: “Het kan zijn dat we in de nabije toekomst een kans zien om deze woningen in te zetten voor bijvoorbeeld starters of alleenstaande spoedzoekers om tijdelijke huisvesting te organiseren. Maar dan hebben we wel een perceel nodig. Dus als iemand nog een perceel heeft of weet, laat het me dan weten.”