Show Circus Herman Renz een ‘cadeau’ voor H’kerk

‘Dont’t try this at home’ zullen een hoop papa’s en mama’s maandagavond gedacht hebben op het moment dat de artiesten van Circus Herman Renz door de tent vlogen. Het circus dat hun ‘pootjes’ heeft uitgedraaid op het grasveld achter het gemeentehuis in Heemskerk, heeft letterlijk hun kunst en vliegwerk getoond, die de ouders graag in de tent willen zien, maar zeker niet boven de salontafel in de huiskamer. Tot en met woensdag kunt u de 20 topartiesten uit maar liefst 7 landen aan het werk zien in Heemskerk.

Maandagavond om 20.00 uur begon de eerste voorstelling ‘Miracels’

wjvqdfp4u8q0g1m0vhqosa7xk

De show een ‘cadeau’ voor Heemskerk en Beverwijk

dey0vvsvnq5df7vp3pme34ec6

Spektakel in de ring

Het verhaal van Circus Herman Renz, de feiten en cijfers

In 2011 vierde Nederlands Nationaal Circus Herman Renz haar 100e verjaardag. Nu komt meer dan 100 jaar circustraditie samen in Nederlands grootste en bekendste circus. Circus Herman Renz behoort binnen de circuswereld tot het ‘grote’ circus. In Europa mag men zich rekenen tot de top 5 van circusondernemingen.

Het Nederlandse circus Renz is ontsproten uit het brein van Arnoldus van der Vegt, die in circuskringen beter bekend staat als ‘Pappa Renz.’ In de beginjaren telde het ‘Circus Renz’ zo’n 300 zitplaatsen. Arnoldus trok met een kiosk door Nederland. Zijn belangstelling ging uit naar dressuur, waarbij het paard zijn grote voorliefde bleef houden. Arnoldus heeft nog moeten ‘rechten’ om de naam van zijn circus. Renz was in die tijd ook erg bekend in Duitsland en Oostenrijk. Van die kant kwam protest tegen het gebruik van de naam, maar ter zitting wees Arnoldus er de edelachtbare heren op dat Renz geschreven werd als R.E.N.Z. en dat stond volgens hem voor ‘Ras Echte Nederlandse Zwervers.’ De rechters moeten in die tijd vreselijk zijn gaan lachen en grootvader Van der Vegt had zijn zaak gewonnen. De naam Renz zou daarna niet meer uit Nederland verdwijnen. 

Na het overlijden van Arnoldus van de Vegt neemt zoon Herman de leiding van het circus over. Hij gaat de kermis op, in dienst bij het circus Bosco. Later draagt hij de fakkel over aan zijn zonen Paul en Nol. Onder hun leiding bereikt het hernieuwde circus Renz een hoogtepunt, wanneer in 1978 het duo ‘Bassie & Adriaan’ bij het artiestenbestand worden gevoegd en het circus gebruiken als decor voor hun televisieserie. Renz blijft succesvol dankzij de komst van de familie Steijvers in 1983, kort daarna gevolgd door de Luycx Sisters. Hun komst vormt mede de basis voor het huidige circusbedrijf. Het succes wordt overschaduwd door het overlijden van de jonge circusdirecteur Nol in 1989. De opvolging staat echter klaar in de persoon van Herman en diens levenspartner Diana Luycx. Tot 1990 reist het circus door met Bassie en Adriaan. Na hun vertrek moet het circus noodgedwongen in dienst bij het Franse circus Achille Zavatta II. 

Dit is niet wat de Nederlandse circusfamilie wil. In september 1990 verbreken Herman & Diana het contract met de Fransen om verder te gaan met het ‘Nederlands Nationaal Circus Herman Renz.’ Voor de jonge circusdirectie is het een zware onderneming. Ze moeten hard knokken voor hun bestaan, maar komen er bovenop. Het circus beleeft zelfs grote successen.                                                                   

In vijf jaar tijd bouwen Herman & Diana Circus Herman Renz uit tot een goed klassiek circus. Er komt een grotere tent, er wordt geïnvesteerd in veel eigen dieren en met kwalitatief sterke circusprogramma’s maakt Herman Renz goede faam. Eind 1995 ontvangen zij de kroon op hun werk in de vorm van de prestigieuze ‘Oscar Carré Trofee.’ 

Helaas kunnen Herman & Diana dit succes niet lang koesteren. In maart 1996 slaat het noodlot toe. Herman & Diana overlijden in hun slaap aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. 

De medewerkers van het circus laten het er niet bij zitten, steken hun eigen geld in het bedrijf en werken hard om het ‘Circus Herman Renz’ in de geest van Herman & Diana voort te laten bestaan. Ze vinden sponsors, schrijven een eigen bedrijfsplan en groeien uit tot het circus zoals dat nu bekend is bij het grote publiek. Nederlands Nationaal Circus kenmerkt zich door te werken met internationale circusartiesten, veel aandacht te besteden aan belichting, live muziek en kostumering. Met die werkwijze verwerft men binnen de Europese circuswereld een plaats in de top. 

Tegenwoordig is het circus een grote reizende stad. Met meer dan 70 medewerkers reist Circus Herman Renz elk jaar met een compleet nieuw programma langs 50 steden en dorpen door Nederland. Met succes! Het circus heeft zich laten beïnvloeden door theater en moderne technieken van deze tijd worden ook binnen de circusshows toegepast. De keuze om te werken met een live orkest is welbewust. Het geeft een extra dimensie aan de voorstelling en zorgt voor de echte circussfeer. Het circus leeft, er worden bijzondere shows gemaakt en het publiek geniet. Daarmee wordt een ware circusdroom voortgezet om iedereen te laten zien dat betoverend circus bestaat!

FEITEN & GETALLEN                                                          
Over het wonder dat circus heet

De artiesten                                                                                      
– 20 topartiesten uit 7 landen: Bulgarije, Engeland, Hongarije, Italië, Nederland, Spanje en Portugal.                                                                                                                         

– Meer dan 30 dieren waaronder bijzondere Tinker paarden, Ara’s en zonparkieten. 

De circustent en het dorp                                                             
– Het Herman Renz-dorp bestaat uit drie circustenten: De grote theater/circustent, een foyertent en een ontvangsttent.                                                                                                                 – Aantal personen dat nodig is voor de bouw van het tentencomplex: 25                                
– De bouwtijd om de tenten op te zetten: ongeveer 8 uur                                                           
– De breektijd om de tenten te demonteren: ongeveer 4 uur                                                            – Hoogte van de theater/circustent: 16 meter                                              
– De piste: doorsnede van 12 meter                                                                                                          – Aantal zitplaatsen: 850

De tournee                      
– Aantal medewerkers tijdens de tour: 70                                                                                           
– Het wagenpark omvat meer dan 60 transportcombinaties                                                           – Aantal shows: ongeveer 400 per jaar

Onze dieren                                                                            
– Aantal: Meer dan 30 die allemaal in de voorstelling te zien zijn.                                                   – Diersoorten: Indische loopeenden, paarden, pony’s, papegaaien & zonparkieten.               
– Hoe worden ze verzorgd? Een team van toegewijde verzorgers geeft de dieren alle zorg die ze nodig hebben. Onze dieren zijn goed gehuisvest. Wij bieden moderne verblijven, waaronder ruime buitenverblijven en keurige boxen. Naast het optreden tijdens de voorstellingen zorgen de dagelijkse ochtendrepetities voor extra beweging en een perfecte conditie. 

Vooral bij de paarden – allemaal hengsten met enorm veel energie – is het belangrijk dat ze buiten de voorstellingen om energie kwijtraken tijdens de ochtendtrainingen.  

De stallen van het circus zijn, met uitzondering van opbouw -en afbouwdagen, altijd vrij te bezichtigen. Circus Herman Renz laat graag zien dat in de moderne onderneming het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen