Opinie: Graffiti in Beverwijk, kunst of vandalisme?

Er zijn mensen die graffiti beschouwen als een uiting van een kunstwerk. Er zijn daarentegen ook mensen, die het zien als een vorm van vandalisme. Een feit is dat graffiti met regelmaat ongevraagd ‘gedeeld’ wordt met de buurtbewoners. De gemeente geeft tenslotte niet vaak de opdracht, om een graffiti of ’tag’ te laten schilderen. De redactie van BeverwijkNieuws is vandaag ‘gewapend’ met fotocamera, op onderzoek uitgegaan! Oordeelt uzelf.. Kunst.. of toch vandalisme?

Om te beginnen zien we een verschil tussen een ‘echte’ graffiti schildering of een zo genoemde; TAG. Dit laatste is namelijk de handtekening/handelsmerk van de ‘writer’, zoals in de graffiti typologie een uitvoerder wordt genoemd. Deze schildering is in tegenstelling tot een graffiti, in een handomdraai geplaatst.

Graffiti

g4lqi395jjhaqmu9lubm18aiz

Deze muren op het Harmonielaantje in Beverwijk, zijn volgens een buurtbewoner al zeker een jaar of twintig het doelwit van graffiti. Maar vervolgd hij: „ze schilderen zo nu en dan ook echt mooie werken op de muur”

f63xxawjje2jlkukj4yor3wht

Een ander voorbeeld van een graffiti geplaatst in Velsen-Noord

TAG

Bewoners op de hoek van de Laan van Assumburg en Kuikensweg, zijn enkele jaren geleden ‘getrakteerd’ op een verdeelkast naast hun tuin. Nu blijken de verdeelkasten als honing voor bijen te werken, bij de graffiti spuiter. Het is namelijk lastiger een verdeelkast zonder als met graffiti te vinden.

jhd9tit73b03jrsqbeieajcx6

Op de vraag wat ze vinden van de tags op de kast halen ze beide de schouders op: „moeten we hier nog melding van maken dan? Ze doen hier toch niks mee” Meneer vervolgd: „dit is toch afschuwelijk?” 

ccam4fg2ej7jxg4h5b3z12v1g

Ook de speelplaatsjes zijn vaak voorzien van schilderingen

kn6r06jcxfu5d49vul27ntg5d

De tribune bij Ajax Amsterdam is voorzien van gigantische sfeer graffiti

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen