Geheim rapport NHD: ‘Velsertunnel gevaarlijk’

Foto:

VELSEN – Dagelijks rijden vele ‘Wijkers’ door de Velsertunnel, maar is deze wel veilig of beter gezegd, voldoet hij wel aan alle veiligheidseisen? Uit een geheim rapport dat in handen is van het Noordhollands dagblad blijkt dat dit niet het geval is. Het NHD schrijft dat door een enorme hoeveelheid achterstallig onderhoud, het risico op ongelukken groot is.

Volgens de krant toont het rapport een ‘schokkend’ beeld van jarenlange verwaarlozing en onachtzaamheid. Zo hadden tientallen systemen in het tunnelcomplex al jaren geleden vervangen moeten zijn. Ze werken niet meer of zijn zeer onbetrouwbaar doordat hun maximale levensduur al ver is overschreden.

De inspecteurs troffen verder nooddeuren in de tunnelbuizen aan die alleen met geweld te openen zijn. Van de ventilatoren is het maar de vraag of ze het ook echt doen als er rook uit een tunnelbuis moet worden afgezogen.

vrachtwagen-beschadigt-velsertunnel

Foto Novum/Michel van Bergen

Sluiten
Rijkswaterstaat stelt in een reactie in de krant dat de tunnel bij Velsen wel voldoet aan de eisen en gewoon veilig is. “Dat controleren we continu aan de hand van faaldefinities. Als het nodig is, sluit ik hem”, zegt een tunnelmanager. Volgens hem is het rapport een momentopname en is een groot deel van de mankementen al lang gerepareerd.