Astronaut Kuipers landt op middenstip in Velsen (Foto’s)

VELSEN – Het aanwezige publiek staat op de banken. Een helikopter met aan boord ESA astronaut André Kuipers land donderdagochtend even voor tienen op het ‘biljartlaken’ van voetbalclub Telstar. Hij is vanochtend voor 1400 basisschoolleerlingen hét middelpunt op de middenstip, tijdens een spectaculair evenement over techniek, duurzaamheid en innovatie. De boodschap van Kuipers: „De techniek is waar de hele wereld om draait, dus pak jullie kans!”

Het evenement werd ‘afgetrapt’ met een Inleiding door Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) en Mark Denys (director Technical bij Tata Steel in IJmuiden)

im5er5b1qbux6nidftweek4g2

Na de ‘aftrap’ kwam de helikopter met Kuipers en twee basisschoolleerlingen gekleed in een zelfgemaakt astronautenpak binnen vliegen. De bijzondere landing in het stadion kreeg alle aanwezigen op de banken. 

po5c67dj04kc2n4eh45qfm6ac

Op die banken veel scholieren vanuit Beverwijk, maar ook ondernemend en politiek Beverwijk waren vandaag goed vertegenwoordigd. Zo waren onder meer Hans Weere en Cees Duivenvoorde aanwezig, maar ook wethouders Haydar Erol (GroenLinks) en Tim de Rudder (D66) van de gemeente Beverwijk genoten zichtbaar op deze zomerse ochtend in Velsen.

tmtk1k7wjwe0dym9x4dv5km6t

Op het evenement geeft André Kuipers een college waarbij kinderen vragen mogen stellen. Dat levert leuke vragen en interessante antwoorden op. Sydney uit Heemskerk mag ook een vraag stellen: „Hoe lang heeft het geduurd voor u weer hersteld was na uw reis in de ruimte?” André Kuipers geeft antwoord met een glimlach op zijn gezicht: „Ik voelde mij als een zeeleeuw in de ruimte, maar ook bij terugkomst op aarde” Hij vervolgt: „De eerste drie dagen was ik ziek en misselijk, maar daarna heeft het nog zeker 3 maanden geduurd voor al mijn spieren die je in de ruimte niet gebruikt hersteld waren”.

jup0tmegatmdj7c8lkadqg1wi

Aan het einde van de bijeenkomst werden door scholieren vijftig waterraketten gelanceerd die de leerlingen van groep acht van de deelnemende basisscholen hebben gemaakt. Aan het einde van de ochtend stralen de gezichten. De boodschap ‘kansen en techniek’ is geland.

Meer foto’s van het evenement?
Klik bovenaan in de foto op FOTOREEKS