HGMK-lezing over het Noordzeekanaal groot succes

Foto: HGMK

Donderdagavond 24 september was de zaal van het BHK-gebouw aan de Groenelaan in Beverwijk tot de laatste plaats gevuld. Bijna 100 personen waren op de lezing van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland door Cor Oudendijk over de geschiedenis van het Noordzeekanaal afgekomen.

De spreker hield een boeiend verhaal over de voorgeschiedenis van het ontstaan van het kanaal, het graven met de slechte sociale omstandigheden voor de polderjongens, het bouwen van de sluizen en pieren en het ontstaan van IJmuiden. Pas begin 1900 vormt IJmuiden/Velsen zich door de visserij en de industrialisatie van de papier en ijzer/staal industrie.

Tijdens het verhaal liet de spreker honderden afbeeldingen zien om het gesprokene te visualiseren. Hieronder waren zeer bijzondere foto’s die de moeite van het bekijken zeer de moeite waard waren. Maar ook de lezing was, door de vele bijzonderheden die de spreker liet horen, de moeite waard. Kortom het was een bijzonder geslaagde avond, waardoor de aansluitende HGMK-excursie naar het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden afgelopen zaterdag voor de 21 deelnemers heel veel herkenningspunten opleverde.

De volgende HGMK-activiteit is de lezing door Marcel Lindeman over de historie van Wijk aan Zee op donderdagavond 8 oktober. Meer informatie over de oude en nieuwe sluizen in IJmuiden kunt op 22 oktober krijgen via de HGMK-lezing door Rijkswaterstaat, ook in het BHK-gebouw. Dit alles is ook te vinden op www.hgmk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen