Wandelen in het donker

Foto: (Foto: Pixabay)

Zien hoe mooi een donkere nacht is kun je ontdekken tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ op zaterdag 24 oktober 2015 in Wijk aan Zee en in Heemskerk, waar bijzondere avondwandelingen worden georganiseerd door het duingebied.

Tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ wordt in het hele land aandacht gevraagd voor het belang van een donkere nacht en de gevolgen van lichtvervuiling. Onnodige verlichting zorgt voor verspilling van geld en energie en werkt verstorend op het milieu.

Om de boodschap van de ‘Nacht van de Nacht’ kracht bij te zetten heeft de Gemeente Beverwijk gehoor gegeven aan de oproep om zoveel mogelijk verlichting te doven door het licht van de dorpskerk op het Julianaplein deze nacht te doven. En ook Tata Steel zal deze avond een deel van de verlichting uitschakelen.

Wijk aan Zee
De wandeling in Wijk aan Zee start tussen 19.00 en 20.00 uur vanaf de Julianaweg 75 (ingang Badgastenkerk) Parkeren kan langs de Dorpsweide. Verder moet er rekening mee worden gehouden dat de route over oneffen terrein gaat en daardoor niet geschikt is voor buggy’s en mensen die slecht ter been zijn.
Hoewel ernaar wordt gestreefd om zoveel mogelijk kunstlicht te mijden worden de wandelaars wel geadviseerd om een zaklamp mee te nemen.

Heemskerk
De wandeling in Heemskerk start tussen 19.00 en 20.00 uur vanaf de PWN parkeerplaats voor de ingang van camping Geversduin en duurt circa 1,5 uur. Deelnemers met jonge kinderen wordt geadviseerd zo vroeg mogelijk (19.00u) te starten en deelnemers zònder kinderen vanaf 19.30u.

Anders dan in Wijk aan Zee is het in Heemskerk niet toegestaan om zaklampen mee te nemen. Evenmin zijn honden toegestaan. En ook hier geldt dat de route niet geschikt is voor kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn. Daarbij hoopt de organisatie dat, hoewel er parkeergelegenheid aanwezig is, toch zoveel mogelijk deelnemers met de fiets naar de startlocatie zullen komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen