6000 liter diesel gelekt in haven Beverwijk

Foto: Pixabay

In de haven van Beverwijk is in de nacht van zaterdag op zondag diesel gelekt in het water. De diesel is afkomstig van een schip dat door nog onbekende oorzaak lek is geraakt.

(Bron: RTV-NH)

Rijkswaterstaat vermoedt dat er iets fout is gegaan met het laden en lossen. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is er zo’n 5000 tot 6000 liter gas-olie, een soort diesel, in het water terecht gekomen. De lekkage werd zondagochtend ontdekt.

Hoofdpijn
Rijkwaterstaat is zondag meteen begonnen met het opruimen van de diesel. Ondanks dat hebben woonbootbewoners in de Ringvaart nog veel last van stank. “Het kan zijn dat bewoners hoofdpijn krijgen, maar dat moet echt minder worden met de dagen”, aldus een woordvoerder. Hij laat verder weten dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Wel wordt afgeraden voor donderdag het water in te gaan.

Besmeurde vogels
Ook zijn er eenden en andere watervogels besmeurd met diesel. De Dierenambulance Kennemerland heeft gisteren en vandaag elf besmeurde vogels uit het water gehaald. Drie daarvan zijn overleden aan brandwonden veroorzaakt door de diesel. De andere vogels worden nu behandeld bij het Vogelhospitaal Haarlem. Ze worden gewassen en moeten daarna goed in de gaten gehouden worden. “De eerste 24 uur zijn heel belangrijk”, aldus Stefan Mulder van de Dierenambulance.

Rijkswaterstaat is naar verwachting nog tot donderdag bezig met het opruimen van de diesel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen