Zeehond met ‘rugnummer’ op strand IJmuiden

Foto: EHBZ

De dierenambulance en Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) van Velsen worden de laatste dagen verspoeld door bezorgde telefoontjes over een ‘gebrandmerkte’ zeehond op het strand van IJmuiden.

(Bron: RTV NH)

De zeehond, die op zijn rug het nummer 57 draagt, ligt sinds gisteren op het strand. Voorbijgangers bellen massaal met de hulpdiensten omdat ze zich zorgen maken om het dier. Hij ligt namelijk roerloos op het strand met zijn ogen dicht en hij laat voorbijgangers opvallend dichtbij komen.

Op leeftijd
Niets aan de hand, aldus Dave, medewerker van EHBZ. “Het is een zeehond die al jaren tussen Den Haag en Den Helder zwemt. Meestal komt hij ergens tussen Noordwijk en IJmuiden het strand op om te rusten. We zien hem regelmatig.” En die rust heeft hij hard nodig, want hij is al op leeftijd. “Het is een oudje. Dat zie je aan zijn kop, zijn ogen. Maar hij mankeert niets.” Daves advies luidt dan ook: “Lekker laten liggen. Hij heeft zijn rust hard nodig, want hij zwemt zo’n vijftig kilometer per dag. Als mensen oud zijn, zitten ze ook het liefst op een rustig plekje.”

Markering
“Het rugnummer van de oude zeehond is er ooit op getatoeëerd, waarschijnlijk in Frankrijk, om het dier te observeren”, aldus Dave. De rustende zeehond is niet de enige in zijn soort met een markering op zijn rug. In Nederland worden zeehonden echter niet getatoeëerd. “De EHBZ gebruikt verf om de dieren te markeren. Er zijn er bij met een zwarte, blauwe of oranje streep op hun rug. Ook die zijn een tijd in de gaten gehouden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen