Start omvangrijk bouwproject bij Tata Steel in IJmuiden

Foto: Tata Steel

Met het slaan van de eerste paal heeft Hans Fischer, CEO van Tata Steel in Europa, het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe continugietmachine bij de Staalfabriek van het bedrijf in IJmuiden.

Met deze uitbreiding kan Tata Steel nog meer soorten hogesterktestaal produceren, waaronder zogenaamde advanced high strength steels en ultra high strength steels. In een continugietmachine wordt vloeibaar staal uitgegoten tot plakken staal, die vervolgens in de warmbandwalserij tot rollen staal worden uitgewalst. In 2019 wordt de nieuwe installatie in gebruik genomen.

Met deze uitbreiding is een investering van zo’n 200 miljoen euro gemoeid. “Ik ben bijzonder verheugd dat we hier in IJmuiden een derde, ultramoderne continugietmachine bouwen”, aldus Hans Fischer. “We maken hiermee een enorme stap voorwaarts. Deze installatie stelt ons in staat om ons productpakket te verbreden, waardoor we onder meer onze klanten in de automobielsector van nog meer geavanceerde staalsoorten kunnen voorzien”, stelt Fischer.

Momenteel heeft de Staalfabriek in IJmuiden twee continugietmachines. De derde continugietmachine wordt zo’n 35 meter lang. Tussen de plek waar het vloeibaar staal in de installatie wordt gegoten en de plek waar de plak op maat wordt gesneden (een verdieping lager in de fabriek) zit een hoogteverschil van zo’n 12,5 meter.  De plakken staal die een continugietmachine produceert zijn 8 tot 12 meter lang en 22,5 cm dik.

IMG_5952_eerste paal CGM23_banner2

Reacties