Wesley So wint Tata Steel Chess Tournament 2017

Wesley So gehuldigd door voormalig wereldkampioen schaken Anatoli Karpov
Wesley So gehuldigd door voormalig wereldkampioen schaken Anatoli Karpov
Foto: Tata Steel

Zondag 29 januari heeft de 23-jarige Filipijnse grootmeester (sinds 2015 uitkomend voor Amerika)  Wesley So het 79e Tata Steel Chess Tournamement op zijn naam geschreven.

Met deze eindoverwinning doorbrak hij de hegemonie de Noorse grootmeester Magnus Carlson, die de vorige 2 edities op zijn naam schreef. In totaal won Carlsen vijf maal Tata Steel Chess.

Winst in 28 zetten
In zijn laatste partij wist Wesley So, spelend met zwart, in 28 zetten te winnen van de Rus Ian Nepomniatchi.  Daarmee werd hij onbereikbaar voor wereldkampioen Magnus Carlsen, Chinees supertalent Wei Yi en Levon Aronian, die bij aanvang van de 13e speelronde een half punt achterstand hadden op So, en dus nog allemaal in de race waren voor de overwinning. Het is voor het eerst dat So een toernooi wint waar ook Carlsen aan meedoet.

Carlsen vs Karjakin
De laatste speelronde was ook meteen de eerste reguliere partij tussen Magnus Carlsen en Sergey  Karjakin sinds hun WK-match in New York. Hun partij eindigde in remise, waardoor Carlsen tweede werd bij de Tata Steel Masters.

56 partijen ongeslagen
Wesley So is inmiddels al 56 partijen ongeslagen en staat op de derde plaats van de wereldranglijst. “Dit prestigieuze toernooi winnen is een langgekoesterde wens. Ik houd echt van het Tata Steel Chess Tournament”, aldus So na zijn overwinning. So ontving de eerste prijs uit handen van Anatoli Karpov en Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. Henrar maakte bekend dat de 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament plaatsvindt in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018.

Overige winnaars

  • In de Tata Steel Challengers wist Gawain Jones (Verenigd Koninkrijk) de overwinning te behalen. Ook in deze groep was het een spannende laatste speeldag, met nog drie kanshebbers voor de titel. De winst bij de Tata Steel Challengers levert Jones een plek op bij de Tata Steel Masters in 2018.
  • De Toptienkamp werd gewonnen door Lucas van Foreest (15), broer van Jorden van Foreest (17) uit de Tata Steel Challengers. Het behalen van de overwinning betekent dat Lucas van Foreest volgend jaar mag uitkomen in de Tata Steel Challengers.
  • De Vugar Gashimov Fair Play Award werd toegekend aan Adhiban Baskaran (India) en Eric Hansen (Canada). Zij ontvingen de prijs uit handen van Sarkhan Gashimov, broer van Vugar.
  • De Professor van Hulst Prijs voor Jong Talent werd door de 106-jarige Johan van Hulst uitgereikt aan de 16-jarige Amerikaan Jeffery Xiong, die de derde plaats bij de Tata Steel Challengers in de wacht wist te slepen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen