Anish Giri ook na 11 ronden nog steeds in de race voor eindoverwinning

Met nog twee dagen te gaan staat de Nederlander Anish Giro nog altijd op de eerste plaats van het prestigieuze schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Hij deelt die eerste plaats met de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en Shahriar Mamedyarov uit Azerbeidzjan. Laatstgenoemde twee speelden  vandaag in de 11e speelronde tegen elkaar en kwamen, niet geheel verrassend remise overeen.

Magnus Carlsen en Shahriar Mamedyarov gedurende hun partij van vandaag.

Verrassender was de remise van Anish Giro tegen de Amerikaan Fabiano Caruana, die op dit moment op de tiende plaats staat in het toernooi. Hiermee liet de Nederlander een kans liggen om, met het eind van het toernooi in zicht, met een half punt afstand te nemen van zijn medekoplopers.

Wie van de vier?
De beslissing van het toernooi zal dus echt in het slotweekend vallen. De strijd zal niet alleen gaan tussen de drie koplopers, want ook de Indiase grootmeester Anand Viswanathan is nog zeker niet kansloos. De, evenals Magnus Carlsen, vijfvoudig winnaar van het toernooi in Wijk aan Zee, staat op slechts een half punt van de koplopers en zal er dus alles aan doen om alsnog zondag.

Anand Viswanathan in zijn partij tegen de Chinese schaakster Hou Yifan.

Mocht Anish Giri er zondag in slagen om de 80e editie van het schaaktoernooi op zijn naam te schrijven dan is het voor het eerst sinds in 1985 dat een Nederlander het toernooi wint. Drieëndertig jaar geleden was het Jan Timman die het toernooi won.

Klik op de hoofdfoto bovenaan het artikel voor een uitgebreide fotoserie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen