Kloosterboer Velsen BV wint landelijke EZK Energy Award

Maandag 29 januari is Kloosterboek Velsen BV uitgeroepen tot winnaar van de EZK Energy Award, een prijs die jaarlijks door ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt toegekend aan het bedrijf dat zich het afgelopen jaar het meest heeft onderscheiden in verduurzaming van energiegebruik.

Kloosterboer Velsen heeft de prijs te danken aan de energieneutrale uitbreiding van een vrieshuis, waarbij de energie wordt opgewekt door middel van 15.000 vierkante meter zonnepanelen en gebruik gemaakt wordt van energiezuinige compressoren en eigen besturingssoftware voor optimalisatie van verbruik.

Trotse wethouder
Wethouder Floor Bal van gemeente Velsen stond dinsdagmorgen vroeg met voorzitter van OV IJmond Ton van der Scheer en voorzitter van Stichting GreenBiz Cees Duivenvoorde met een bloemetje en een taart voor de deur bij Jan Karsten, hoofd technische zaken bij Kloosterboek. Floor Bal: “Ik ben trots dat door deze prijs de IJmond er weer mooi op staat, bedankt Kloosterboer Velsen!” BREAAM vijf sterren
Jan Karsten is de belangrijke aanjager achter het realiseren van de energie-ambities. “De uitbreiding van ons koel- en vrieshuis is energieneutraal door de daken volledig vol te leggen met zonnepanelen die samen 700.000 Kwh per jaar opleveren. We hebben daarnaast voor de koeling naar de meest moderne technieken gekeken. De prijs van de maatregelen was voor ons vaak ondergeschikt belang.” Van de directie kreeg hij alle vrijheid, waar hij blij mee is. “Door alle maatregelen die we genomen hebben, zijn we het eerste koel- en vrieshuis van Europa dat BREAAM vijf sterren gecertificeerd is. Dit is de allerhoogste certificering die te behalen is.”

Jan Karstsen, hoofd technische zaken bij Kloosterboer Velsen BV

EZK Energy Award
Deelnemers aan de EZK Energy Award moeten minimaal meer dan 50.000 kilowattuur elektra en/of 25.000m³ gas per jaar verbruiken. Eisen aan de inzendingen zijn: aanzienlijke verduurzaming van energiegebruik door duurzaam opwekken en/of energie besparen, vernieuwende en innovatieve toepassing van bestaande technieken en brede toepasbaarheid.

Drie genomineerden
In totaal waren er drie genomineerden voor de EZK Energy Award. Behalve Kloostervoer Velsen BV waren dat:

  • Tempress Systems: het grootste bi-facial zonnepark van Europa. Belangrijke innovatie in ontwerp en gebruik van zonnepanelen, met een hogere opbrengst en meer energiebesparing.
  • Rinos: kokosovens (voor het fabriceren van vloermatten) omgebouwd van gas naar elektrisch in combinatie met zonnepanelen. Creativiteit en inventiviteit in het ombouwen van oude apparatuur met een goede businesscase.
Het energieneutrale koelhuis van Kloostervoer Velsen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen