Hond Maya na 12 dagen teruggevonden bij Landgoed Beeckestein

Foto: NH Nieuws

Na twaalf dagen zoeken in het duingebied van Zuid-Kennemerland en Heerenduinen is gisteravond het hond Maya van de Zandvoorter Daniel Valckenier teruggevonden bij Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid.

(Bronnen: NH Nieuws / Stichting Amivedi)

Bijna twee weken geleden raakte Daniel Valckenier zijn hondje Maya kwijt toen deze schrok van een windzeiler op het strand van IJmuiden en vervolgens het duingebied invluchtte.

Zoekactie
Nadat mediapartner NH Nieuws aandacht besteedde aan zoekgeraakte hond meldden zich veel mensen en diverse organisaties om te helpen met zoeken, zoals Dogsearch, Dierenambulance Velsen en Stichting Amivedi. Ook de Zandvoortse ‘hertenfluisteraar’ Willem van der Sloot zocht dagenlang onafgebroken in de duinen tussen IJmuiden en Zandvoort.

Zoektocht niet ten koste van andere dieren
Alle die goede bedoeling brachten echter ook een risico met zich mee. In het gebied waar Maya was weggelopen broeden op dit moment nog veel vogels en loopt ook ander wild rond met jongen. Deze dieren zouden ernstig verstoord raken als veel mensen buiten de paden een zoektocht op zouden zetten. Om die reden werd door Natuurmonumenten dan ook enige terughoudendheid betracht, en geprobeerd om de regie van het zoeken zoveel mogelijk in eigen hand te houden.

Teruggevonden op Landgoed Beeckestein
De eerste dagen na de verdwijning werd Maya nog regelmatig door mensen gesignaleerd. De afgelopen week was dat echter niet meer het geval. Tot gisteravond. Toen kreeg Daniel Valckenier een bericht van medezoekers dat Maya was gesignaleerd op Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid.

Hij reed met zijn auto naar de buitenplaats. Na daar een tijdje gepost te hebben, raadde iemand hem aan om in zijn auto te gaan zitten met de achterklep open. Plots zag hij Maya buiten lopen, deed de deur heel voorzichtig open en vervolgens kwam Maya snuffelen waarna Daniel haar op kun pakken aan haar tuig.

“Ik had niet meer kunnen denken dat ik haar terug zou krijgen”, zegt Daniël tegen NH Nieuws. Hoe Maya van IJmuiden naar Velsen-Zuid is gelopen, weet hij niet. Wel weet hij dat hij de komende dagen extra goed op zijn hondje gaat letten. “En niet meer naar IJmuiden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen