Giri en Van Foreest aan kop na 7e speeldag Tata Steel Chess Tournament

Anish Giri boekt volle winst met mondkapje en beslagen bril
Anish Giri boekt volle winst met mondkapje en beslagen bril
Foto: Jurriaan Hoefsmit - Tata Steel Chess Tournament 2021

Zowel Anish Giri als Jorden van Foreest hebben vandaag hun partij gewonnen tijdens de 7e speelronde van het Tata Steel Chess Tournament en staan daardoor samen op een gedeelde eerste plaats. Die koppositie delen ze met titelverdediger Fabiano Caruana, die vandaag eveneens de volle winst pakte en met de 17-jarige Alireza Firouzja.

Opvallend was de overwinning van Giri die uitkwam tegen Nils Grandelius, die tot vanmorgen koploper was. Door het verlies tegen Giri zakt de Zweed nu terug naar een gedeelde tweede plaats, op een half punt van de vier koplopers.

Schakers en ‘lopers’ tijdens 7e speelronde Tata Chess (foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

Grandelius grote verrassing
Overigens was die koppositie van Grandelius zo’n beetje de grote verrassing van het schaaktoernooi. De Zweedse grootmeester startte als underdog. Bij aanvang stond hij op de 78e plaats van de wereldranglijst. Inmiddels staat hij al 57e, door zijn uitstekende resultaten op het Tata Steel Chess Tournament.

Nils Grandelius verrassing van het toernooi (foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

2e achtereenvolgende dag winst voor Van Foreest
De overwinning van Jorden van Foreest op Aryan Tari betekende de tweede achtereenvolgende dag waarop de Nederland de winst wist te pakken. Voor de Noorse Tari betekende het daarentegen de tweede Nederland van dit toernooi, uitgerekend opnieuw tegen een Nederlander, want op de eerste speeldag moest hij al zijn meerdere erkennen in Anish Giri.

Jorden van Foreest opnieuw goed voor winst, nu tegen Aryan Tari (foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

Als vierde koploper meldde zich de 17-jarige Iraanse grootmeester Alireza Firouzja, de nummer 18 van de wereldranlijst, die na een langdurige strijd de winst pakte op Jan-Krzysztof Duda uit Polen (nummer 16).

Anish Giri vs Fabiano Caruana
Morgen zullen de ogen van de schaakliefhebbers vooral gericht zijn op de partij van koplopers Anish Giri en Fabiano Caruana. Verder kom Jorden van Foreest dan uit tegen de nummer 5 op de wereldranglijst de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Op basis van de resultaten van de afgelopen week lijkt van Foreest zeker kansrijk. Vachier-Lagrave heeft dit toernooi inmiddels twee verliespartijen en staat op een 10e plaats met 2,5 punten tegen Van Foreest die dus aan kop gaat met 4,5 punten.

Titelverdediger Fabiano Caruana zondag tegenstander van Anish Giri (foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

Na de 8e speelronde van morgen wacht de grootmeesters op maandag de tweede rustdag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen