Strand vol met aangespoelde zeedieren: bijzonder, of ‘business as usual’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Voor veel mensen die afgelopen zondag een strandwandeling maakten was het wellicht een bizarre aanblik: heel veel dode zeedieren langs de vloedlijn. Krabben, vissen, mosselen, zeesterren en oneindig veel scheermessen.

Volgens experts ligt der oorzaak in de noordwesterstorm van vorige week. Deze veroorzaakte hoge golven en die de bodem van de zee, waar veel kleine zeedieren zich schuilhouden, flink omwoelden. Langs de hele Nederlandse kust zijn daardoor zeedieren aangespoeld. Was het voor de incidentele strandbezoeker (en dat zijn er in coronatijd heel veel) een bijzonderheid, de meer ervaring strandgangers bleken niet echt onder de indruk. Volgens Suzanne Klaassen van Stichting Juttersgeluk komen dergelijke omstandigheden één of twee keer per jaar voor, waardoor niet alleen de bekende schelpen, maar ook zeldzamere zeedieren op het strand terechtkomen.

Ook ecoloog Serena Rivero van Stichting de Noordzee toonde zich deze week bij RTL ook niet geschokt. Volgens hem hoort het hoort allemaal bij het ecosysteem en geeft aan dat het ook een positieve kant heef: “Je ziet dat zulke grote groepen vissen die aanspoelen vaak een feestmaal voor vogels zijn.”

Meeuwen aan hun feestmaal

Scheermessen
Opvallend is wel de overdaad een ‘scheermessen’ op het strand. Het zijn de schelpen van de Ensis. En daar zitten er heel veel van in de Noordzee. Wel is het zo dat ze eigenlijk in vrij warm zeewater thuishoren. In de winter overleven ze het koude zeewater van de Noordzee niet en sterven ze massaal. Komt daar dan nog een storm overheen zoals vorige week dan spoelen spoelen er miljoenen scheermesjes aan op het Noordzeestrand.

Voor al die mensen die normaal zelden op het strand komen, maar nu in coronatijd ook even uitwaaien langs de vloedlijn, mag het dan een bijzondere ervaring zijn geweest, voor de natuur zelf was het niet meer dan ‘business as usual’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen