Tata Steel Chess: Carlsen nog aan de leiding maar Anish Giri komt aeraan!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Waar er tijdens de eerste week van het iconische schaaktoernooi in Wijk aan Zee niet naar uitzag, lijkt nu toch op uit te lopen: de finale van Tata Steel Chess wordt mogelijk toch weer een spannende tweestrijd tussen Magnus Carlsen en Anish Giri.

Met drie ronden te gaan voert wereldkampioen Carlsen het klassement aan met een half punt voorsprong op zijn Nederlandse rivaal, die in de afgelopen vier edities van het toernooi driemaal net naast de hoofdprijs greep. Vorig jaar leed Giri een nipte nederlaag tegen Jorden van Foreest in een alles beslissende tiebreak. En  ook in de voorafgaande edities van Tata Chess was hij tweemaal dichtbij. Beide keren kwam Carls en als winnaar uit de bus, in 2019 meet een half punt verschil in 2018 via een blitz-tiebreak.

Magnus Carlsen, op dit moment aan de leiding (foto: Wim Meijer Fotografie)

Op dit moment staat Carlsen weliswaar aan de leiding, maar Anish Giri is in de tweede week van het toernooi bezig met een indrukwekkende reeks. Maar liefst viermaal op rij pakte hij het volle punt,  waarbij opgemerkt dient te worden dat hij daarvan 1 punt cadeau kreeg dankzij de weigering van de Rus Doebov om met een mondkapje te spelen.

Vandaag zijn de ogen vooral gericht op het Nederlandse onderonsje tussen Anish Giri en Jorden van Foreest. Laatstgenoemde is dit toernooi vrij onvoorspelbaar en wisselt winstpartijen en nederlagen met elkaar af. Voor Giri zou winst goed uitkomen en de kans groot maken om gelijk te komen met Carlsen die het vandaag op moet nemen tegen Santosh Gujrathi Vidit, die de eerste week van het toernooi het veld aanvoerde.

Hieronder de stand na 10 speeldagen:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen