Olympische Spelen: Roest nét geen goud op 5000 meter

Foto: Pixabay

Patrick Roest heeft bij de Winterspelen van Beijing zilver veroverd op de 5000 meter. De 26-jarige schaatser uit Lekkerkerk kwam in de vijfde rit in de National Speed Skating Oval in de Chinese hoofdstad tot een tijd van 6.09,31.

Vervolgens moest hij wachten tot de laatste rit om te weten of die tijd voldoende was om de Olympische titel voor zich op te eisen. In die laatste rit was het aan de torenhoge Zweedse favoriet  Nils van der Poel om onder de tijd van Roest te duiken. Met nog twee ronden te gaan leek Roest, op dat moment nog met 1,5 seconde voorsprong op de Zweed,  de beste papieren te hebben. Die laatste 2 ronden bleken echter de nekslag voor de man die in de drie voorliggende niet-Olympische jaren heerste op de 5000 meter. In de laatste 800 meter wist 25-jarige wereldrecordhouder uit Zweden het gat dicht te rijden en over te finish te komen met een voorsprong van 0,47 seconde op Roest.

Het brons ging verrassend naar de Noor Hallgeir Engebråten.

Drievoudig olympisch kampioen Sven Kramer, die meteen in de eerste rit aan de bak moest, eindigde de laatste 5000 meter uit zijn carrière als negende. Jorrit Bergsma, van start in de 6e rit, kwam niet in de buurt van Roest en werd vijfde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen