Harsco niet veroordeeld voor meeste grafietregens

Foto: Wim Meijer Fotografie

Harsco is bijna volledig vrijgesproken van het veroorzaken van grafietregens vanaf het Tata Steel-terrein. Voor één incident uit 2019 legt de rechtbank een voorwaardelijke boete van 5.000 euro op. Dat melden het Noordhollands Dagblad en mediapartner NH Nieuws.

(bron: NH Nieuws)

Harsco verwerkt het afvalproduct slak van Tata Steel op hetzelfde bedrijfsterrein. Daarbij kunnen explosies ontstaan die zorgen voor oplaaiend stof. Die stof daalde bij incidenten in 2018, 2019 en 2020 ook neer buiten het terrein van Tata, en dat had Harsco moeten voorkomen, vind het OM. Het eiste een boete van 135.000 euro, waarvan 35.000 euro voorwaardelijk. Maar de rechter achtte bijna alle incidenten onbewezen. Volgens de rechter zouden de filmpjes die dienden als bewijsmateriaal, niet duidelijk genoeg zijn.

Bovendien ging de rechter mee met de redenering van de Raad van State van afgelopen januari dat Harsco geen vergunningvoorschriften heeft overtreden bij de grafietregens. Toen verweet de Raad van State aan de provincie, die toezicht op de bedrijven houdt, dat die niet de juiste voorschriften had gebruikt om boetes van in totaal 450.000 euro op te leggen.

Het OM weet nog niet of het in beroep gaat tegen de uitspraak. Intussen hebben Tata Steel en Harsco actie ondernomen: in 2020 is er een hal in gebruik genomen waardoor er geen grafietregens meer kunnen voorkomen.

Ander onderzoek
De bedrijven liggen nog wel onder de loep: ruim drie weken geleden is het OM naar aanleiding van de massa-aangifte van Bénédicte Ficq een ander onderzoek begonnen naar Tata Steel en Harsco.

Het OM bekijkt daarin of de bedrijven zich schuldig maken aan het bewust vervuilen van de lucht, bodem en het oppervlaktewater met gevaarlijke stoffen. Ook onderzoekt het of de bedrijven daarmee de gezondheid van omwonenden in gevaar brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen