Vijftig jaar geleden keek de hele wereld naar ‘Aloha from Hawaii’

Foto: Wikipedia

Vandaag 50 jaar geleden, op 14 januari 1973, gaf Elvis Presley zijn meest legendarisch live-concert: Via de satelliet keken bijna anderhalf miljard mensen naar de King die dacht met ‘Aloha from Hawaii’ zijn comeback te maken. Het bleek echter het begin van zijn afscheidstournee.

(tekst: Wim Meijer)

Als ik mijn toenmalige schoonzusje mag geloven dan was het met afstand het beste concert dat ooit door Elvis Presley is gegeven. Bij de objectiviteit van deze beoordeling kun je echter je vraagtekens zetten. Want mijn schoonzusje was volstrekt idolaat van The King. Hoewel ze in 1973 pas 16 jaar oud was, had ze alle LP’s van Elvis, kende alle teksten uit haar hoofd, had al zijn films gezien, verzamelde alle muziekbladen met artikelen over Elvis, en op de muren van haar slaapkamer was alleen nog de lichtschakelaar gevrijwaard van de afbeeldingen van deze door haar aanbeden vetkuif.

Aloha from Hawaii
Over Aloha from Hawaii verschillen de meningen. Zeker was het niet het allerbeste concert van Elvis, en evenmin zijn langste. Maar een van zijn spraakmakendste was het zeker. Al was het alleen maar omdat het voor de eerste keer in de geschiedenis was dat een live concert wereldwijd via de satelliet werd uitgezonden.

Op 14 januari 1973 keken tussen de 1 en 1,5 miljard mensen naar Aloha from Hawaii. Dat betekende in die tijd ongeveer 1/3e van de hele wereldbevolking en ongeveer 75% van de wereldbevolking met een televisie. Die anderhalf miljard mensen werden 64 minuten lang meegesleurd in de wereld van Elvis, te beginnen met de openingstune “Also Sprach Zarathustra” naadloos gevolgd door See See Rider.

De kleding van Elvis zoals gedragen tijdens het concert op Hawaii (foto: Charles Duijff)

Comeback
Het idee voor dit concert was uit de hoge hoed gekomen van Elvis’ manager Colonel Parker (pseudoniem voor de Nederlander Dries van Kuijk) en moest een nieuwe comeback inluiden voor Elvis Presley die, ondanks zijn legendarische status, een flink aantal fans was kwijtgeraakt. De voorgaande drie jaar had hij zich vooral beziggehouden met het geven van liveconcerten in heel de VS en vooral in Las Vegas. Deze optredens werden voor Elvis echter steeds meer een sleur, wat zich uitte in drugsgebruik, vreetbuien en wisselende stemmingen. Dit alles had z’n weerslag op zowel zijn huwelijk als zijn carrière. Dit wereldoptreden moest nu de ommekeer brengen. En daarvoor werden kosten nog moeite gespaard, want Aloha from Hawaii werd de tot dan toe duurste productie aller tijden, met een kostenplaatje van 2,5 miljoen dollar.

Elvis Presley samen met Colonel Tom Parker (foto: Wikipedia)

Zweetdoekjes
De geschiedenis heeft geleerd dat het concert meer een groots afscheid was dan een comeback. Maar dat doet niets af aan de beleving van het moment. Hoewel ik totaal geen Elvis-fan was, wist de man in zijn witte jumpsuit mij toch de volle 64 minuten van het concert aan de buis te binden. Wellicht had dat niet alleen te maken met zijn muziek, maar ook met mijn verbazing over de hysterie rond het podium, waar honderden gillende vrouwen vochten om de gekleurde zweetdoekjes, die Elvis na eenmalig gebruik, en gepaard gaand met een subtiele heupbeweging, tussen het publiek deponeerde.

Fatale leefstijl
Na Aloha from Hawaii ging het bergafwaarts met The King. Nog in hetzelfde jaar gingen Priscilla en Elvis uit elkaar, waarna Elvis zich volledig overgaf aan zijn onbedwingbare eetneiging. Dat alles leidde tot een enorme gewichtstoename en gebruik van drugs, pijnstillers en slaapmiddelen. Een combinatie die hem op 16 augustus 1977 fataal werd.

Toen Elvis dood in zijn badkamer werd gevonden, was ik in Italië, op vakantie met mijn ‘ex’, met mijn Elvis-minnende schoonzusje en haar man. Bij een krantenkiosk in Riva werden we geconfronteerd met de kranten, die melding maakten van de dood van The King. Het werd een zware vakantie. Schoonzusje vergat de schoonheid van het Gardameer en luisterde alleen nog maar, met haar meegenomen cassetterecordertje, naar het zwoele stemgeluid van wijlen-Elvis. Het zou nooit meer worden zoals het was. Elvis was niet meer en een paar jaar later was ook mijn schoonzusje mijn schoonzusje niet meer.

De laatste keer dat ik van haar hoorde was in 1982. Inmiddels was ze helemaal gek van Michael Jackson. Ik heb nog even aan haar gedacht op 25 juni 2009.

En wat Elvis betreft en zijn legendarische ‘Aloha from Hawaii’: Gelukkig hebben we de beelden en de muziek nog: Klik HIER voor het complete concert.

Het graf van Elvis Presley (foto: Wikipedia – Lindsey Turner)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen