‘Now’ de zwanenzang van Karen Carpenter

Foto: Wikipedia

Vandaag 40 jaar geleden, op 4 februari 1983, overleed Karen Carpenter op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van anorexia nervosa. Het was drie maanden nadat Richard en Karen Carpenter op 17 December 1982  hun allerlaatste, met kerstliederen gelardeerde, concert hadden gegeven in de Buckley School in Sherman Oaks in California en op diezelfde dag hun allerlaatste twee nummers opnamen.

(tekst: Wim Meijer)

Close to You
Met het overlijden van Karen Carpenter kwam een einde aan de internationale succesperiode van de broer-zusformatie, die ruim 10 jaar duurde en die in 1970 z’n echte doorbraak kende met het nummer ’(They Long To Be) Close To You’ van Burt Bacharach. Met deze eerste single stonden The Carpenters 4 weken lang op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 en de hitlijsten van Australië en Canada.

Please Mr.Postman
Na ‘Close To You’ volgden de hits elkaar in razendsnel tempo op. De tweede single “We’ve Only Just Begun” was opnieuw goed voor een 1e plaats, evenals “For All We Know”, “Rainy Days and Mondays”, “Superstar”, “Hurting Each Other”, “Sing”, “Yesterday Once More”, “Top of the World”, “I Won’t Last a Day Without You”, “Please Mr. Postman”, “Only Yesterday”, “Solitaire”, “There’s a Kind of Hush” en “I Need to Be in Love”.

Gedurende de 5 jaar van 1970 tot 1975 verkochten The Carpenters bijna 35 miljoen platen. Vooral het verzamelalbum ‘The Singles’ uit 1973, goed voor 7x Platina, droeg sterk bij aan dit cijfer.

Optreden van The Carpenters tijdens het Grand Gala du Disque  in 1974 in Amsterdam waarin veel van hun hits voorbij kwamen

Verslavingen
Het enorme succes vroeg echter ook zijn tol. Halverwege de zeventiger jaren bleken broer en zus Carpenter de druk van het succes, de vele optredens en het vele reizen nog maar nauwelijks aan te kunnen. De spanning vertaalde zich bij Richard Carpenter in een verslaving aan methaqualon, een slaapmiddel, en bij Karen Carpenter in anorexia nervosa.

A Christmas Portrait
Ondanks hun verslavingsproblematiek bleven de Carpenters in de daarop volgende jaren wel muziek maken, hoewel het succes afnam. Alleen in 1978 beleefden ze nog een opleving met het legendarisch geworden Kerstalbum ‘A Christmas Portrait’ waarvan er circa 2 miljoen zijn verkocht.

Karen Carpenter drummend en zingend

Voice of the Heart
In 1979 liet Richard Carpenter zich opnemen in een kliniek in Topeka om van zijn verslaving af te komen. En in 1982 ging ook Karen Carpenter in therapie om de strijd aan te gaan met haar eetstoornis. Naast de therapie zagen Richard en Karen Carpenter nog wel kans om aan een nieuw album te werken, getiteld ‘Voice of the Heart’. Op 17 december 1982 namen ze nog twee nummers op: ‘You’re enough’ en ‘Now’.

‘Now’ zou de allerlaatste opname worden van Karen Carpenter, want anderhalve maand later, op 4 februari 1983, overleed Karen Carpenter aan de gevolgen van de jarenlange anorexia. Het uithongeren in combinatie met het gebruik van laxeermiddelen, en medicatie om de werking van de schildklier te versnellen hadden geleid tot een hartstilstand.

Acht maanden later, op 18 oktober 1983 kwam het laatste album uit van de Carpenters: Voice of the Heart. Pijnlijk dat Karen Carpenter niet op tijd heeft kunnen luisteren naar de ‘noodkreet van haar eigen hart’.

Richard en Karen Carpenter met ‘Now’ gedurende de allerlaatste opnamesessie op 17 december 1982.

(foto: Wikipedia)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen