Zuil van Lucebert maakt tijdelijk plaats voor ver- en nieuwbouw RKZ      

BEVERWIJK – Op donderdag 23 februari vond er voor de deur van het Rode Kruis Ziekenhuis een speciale “operatie” plaats. Vanwege bouwwerkzaamheden werd “De zuil van Lucebert”, na bijna 30 jaar op z’n vaste plaats voor de ingang van het RKZ, verplaatst naar de zijkant van het ziekenhuis.

Als je een ziekenhuis binnenstapt staat meestal niet je hoofd naar het bekijken van kunst. Je hebt dan meestal wel wat anders aan je hoofd. Toch jammer, want vaak worden er in of bij ziekenhuizen mooie kunstwerken, vaak van plaatselijke kunstenaars, tentoongesteld. Een mooi voorbeeld vinden we bij de hoofdingang van het Rode Kruis Ziekenhuis (Brandwondencentrum) in Beverwijk. Tot vorige week was het nagenoeg onmogelijk om daar ‘De Zuil van Lucebert’ te ontlopen.

Deze zuil werd in 1994 ontwerpen door de uit Bergen (NH) afkomstige Nederlandse dichter en schilder Lucebert (pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk)

Lucebert wordt beschouwd als één van de grootste Nederlandstalige dichters van de twintigste eeuw, en daarnaast was hij als schilder nauw betrokken bij de Amsterdams poot van de COBRA-groep. Vandaar dat ook diverse werken van hem terug te vinden zijn in het Cobra-museum in Amstelveen.

Minder bekend is dat Lucebert ook werkte met keramiek. In 2011 was de tentoonstelling ‘De schreeuw uit het harnas’ in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden volledig aan hem gericht.  Daar kon ook een miniatuurversie van ‘De Zuil’ worden bewonderd.

Wil je De Zuil in ‘het echt’ zien zul je dus naar het brandwondencentrum in Beverwijk moeten. Daar staat ie nu niet meer voor de ingang, maar aan de zijkant. Later krijgt het kunstwerk een nieuwe plek, wat dichter aan de weg.

IJmond Nieuws was getuige van de verplaatsing van de “De zuil van Lucebert” en maakte bijgaande reportage. Klik daarvoor op de hoofdfoto bovenaan dit bericht.

Hieronder nog wat detailfoto’s van de Zuil:

Reacties

Cookieinstellingen