Meiden De Wilgenroos duiken bij TenneT in ‘wind op zee’ tijdens Girls’ Day 2023

Foto: Jorrit 't Hoen

WIJK AAN ZEE – Twintig meiden van RK basisschool De Wilgenroos uit Beverwijk maakten vorige week, donderdag 30 maart, bij TenneT in Wijk aan Zee kennis met de wondere wereld van ‘wind op zee’. Na enkele presentaties van de powervrouwen van nu, bezochten zij het nieuwe transformatorstation en één van de werkterreinen van aannemer NRG. Daarna mochten zij zelf aan de slag.

(bron: TenneT / foto’s: Jorrit ’t Hoen)

Voor veel jonge meiden is de wereld van techniek en energie nog niet in beeld. Met Girls’ Day, een initiatief van VHTO (Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT), wil de sector daar graag verandering in brengen. Zo konden de meiden uit de groepen 7 en 8 zich gisteren in het Informatiecentrum aan de Zeestraat verdiepen in de aansluiting van de windparken op zee.

Aan de slag
Na aankomst schoof de groep aan bij het team van TenneT voor de landelijke kick off via video. Daarna hoorden zij uit eerste hand hoe leuk en belangrijk het werken in deze sector is. Naast Anne-Marie Taris van TenneT gaven ook Nina Prins van aannemer Croonwolter&dros, Marin van Regteren van windparkbouwer CrossWind en Geertje Lensen namens aannemer NRG tekst en uitleg.Te weinig vrouwen
“Als er hier op het terrein van het transformatorstation 200 mensen aan het werk zijn, dan zitten daar maar 3 vrouwen tussen”, vertelt gastvrouw Roos Jurriens. “Dat is natuurlijk veel te weinig. Je zag ook echt dat de meiden daar enorm verbaasd over waren. Via Girls’ Day hopen we dat ze straks op de verschillende schoolniveaus steeds vaker voor een technisch profiel en opleiding kiezen.”

Technisch talent
Ook omgevingsmanager Richard Koenders is blij met dit initiatief: “Wij krijgen vaak de vraag of onze snelwegen voor stroom uit zon en wind op tijd klaar zijn om de klimaatdoelen te halen. Het antwoord is ja, alleen kunnen we helaas niet overal tegelijk uitbreiden. Voor een succesvolle overstap op die duurzame bronnen, hebben we ook het technisch talent van jonge meiden hard nodig.”

Hesjes aan, helmen op
Waar de jongens gisteren op school een gastles door TenneT volgden, gingen de meiden verdeeld over twee groepen met laarzen aan en helmen op naar buiten. Om beurten brachten zij een bezoek aan het transformatorstation en het werkterrein bij Holland op zijn Smalst. Daar konden zij zien hoe het team van de Zuid-Koreaanse kabelfabrikant Taihan een ondergrondse kabelverbinding maakt.Handen uit de mouwen
Terug in het Informatiecentrum mochten de dames vervolgens zelf aan de slag. Met leuke proefjes leerden zij hoe je energie opwekt met behulp van citroenen. Ook konden zij zelf hun eigen windmolen bouwen. “Door vandaag ben ik erachter gekomen dat buiten werken met mijn handen me veel leuker lijkt dan de hele dag achter een computer zitten”, zo liet één van de meiden weten.Kom langs!
Ook buiten Girls’ Day laat TenneT meiden (en jongens) graag kennismaken met het project voor de aansluiting van de windparken op zee. Wil jij het hele project met een helicopterview van boven bekijken? Of via een VR-bril zien hoe de groene stroom van zee bij jou thuis in het stopcontact terechtkomt? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen