Nederlands bekendste gorilla Bokito overleden

Foto: Diergaarde Blijdorp

De wereldberoemde gorilla Bokito uit Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is gisteren, dinsdag 4 april, overleden. De dood van het dier kwam geheel onverwacht, meldt de dierentuin. Bokito is 27 jaar geworden.

(bronnen: ANP / Nieuws.nl / Wikipedia)

Bokito kreeg in mei 2007 wereldfaam. Precies op de dag van het 150-jarig jubileum van Blijdorp  ontsnapte hij uit zijn verblijf en besloot het feestje mee te vieren. Hij rende het restaurant van het park in. Daar verwondde hij vier mensen, van wie één ernstig. Dit betrof een vrouw die hem al sinds jaar en dag, viermaal per week kwam opzoeken. De vrouw liep bijna honderd beten op en een  verbrijzelde hand.

Hoe de indrukwekkende gorilla tot dit gedrag was gekomen? Evolutiebioloog en primatoloog Jan van Hooff, gepromoveerd is op gelaatsuitdrukkingen van chimpansees, was er overigens van overtuigd dat Bokito in principe geen kwaad in de zin had. Aan de hand van een filmpje op YouTube van een eerder bezoek van de vrouw kwam hij tot de conclusie dat Bokito helemaal niet dreigde en geen enkel teken van angst of agressiviteit vertoonde. Wel trommelde hij op zijn borst. Maar dat is imponeergedrag en drukt geen kwaadaardigheid uit. Van Hooff vermoedt echter dat Bokito gefrustreerd raakte doordat die vrouw die naar zijn idee in hem geïnteresseerd was telkens weer weg liep.

Wat er gebeurd zou zijn als de vrouw zich niet verzet had en gewoon was blijven staan? Van Hooff hierover: “Ik denk dat hij haar een paar lellen op de rug had verkocht. En dan, ja, dan had hij waarschijnlijk gedaan wat gorillamannen met gorillavrouwen doen.”

Tien nakomelingen
Na dit bijzondere jubileumuitje nam Blijdorp de nodige veiligheidsmaatregelen, waardoor het ‘buitenleven’ van Bokito tot een definitief einde kwam en hij zich in alle rust kon richten op datgene wat het meest van hem werd verwacht: het zorgen voor nageslacht. En dat bleek iets waar hij bijzonder goed in was. In totaal kreeg Bokito tien nakomelingen. “Hij ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een sociale familieman. Ook accepteerde hij een pleegzoon, Nasibu, wat bij gorilla’s vrij ongebruikelijk is. Hij zorgde voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden”, aldus de dierentuin.

Laatste dagen
Sinds afgelopen zondag voelde Bokito zich niet lekker, aldus Diergaarde Blijdorp. Maandag is de mest van de gorilla onderzocht en werd hij extra geobserveerd. Omdat dinsdag nog steeds geen verbetering was in zijn situatie, werd besloten Bokito verder te onderzoeken en vocht toe te dienen onder verdoving. Tijdens de narcose is hij overleden.

De oorzaak van het overlijden van het dier is nog niet bekend, meldt de dierentuin. “Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. De gorillagroep is aangeslagen door deze gebeurtenis. Ook onder de medewerkers, met name onder de verzorgers, heerst verslagenheid.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen