WC-motmug gekozen tot insect van het jaar; ideale geurvreter en verjager van steekmuggen

Foto: Wikipedia - M.Vuijlst

De wc-motmug is verkozen tot insect van het jaar 2023, zo maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, zaterdag bekend in natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

Het beestje, vertegenwoordigd door schrijver Hanna Bervoets, won bij de tweede editie van de verkiezing met 34 procent van de stemmen van de in totaal vijf genomineerde inheemse insecten, die elk werden vertegenwoordigd door een bekende Nederlander.

De vijf insecten zijn weinig bekend bij het grote publiek, maar met de verkiezing wil de organisatie juist deze diersoorten onder de aandacht brengen. Naast de winnaar dongen mee het goudoogje, vertegenwoordigd door cabaretier Youp van ’t Hek, de beverkever (hoogleraar Felienne Hermans), de boskakkerlak (meteoroloog Reinier van den Berg) en de gewone tweevleugel (presentator Chazia Mourali).

Steekt niet, is ideale geurvreter en verjaagt andere ‘stekebeestjes’
De wc-motmug, de Clogmia albipunctata, is een klein insect. Het zijn wel muggen, maar ze steken niet en zuigen geen bloed. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak wordt gezien op de muur van de wc of de badkamer. Motmug wordt ie genoemd omdat hij lijkt op een klein vlindertje met een donzig lijf en prachtig behaarde vleugels.

Ook al steken de wc-motmuggen niet, toch kunnen ze knap irritant zijn, vooral als ze in grote aantallen voorkomen. En dat gebeurt vrij snel, want per dag leggen ze tussen de 100 en 200 eitjes. Maar… ook hier geldt weer: ieder nadeel heeft z’n voordeel. De wc-motmuggen blijken namelijk uitzonderlijke vuilopruimers en geurvreters. De larven bevorderen namelijk de omzetting van organisch materiaal, nemen de geur weg en maken het vuil los, zodat het kan wegspoelen. Daarbij zorgen de niet-stekende motmuggen ervoor dat wél-stekende muggen uit de buurt blijven.

Overigens wegen die ‘gemakken’  niet op tegen de ongemakken van een steeds meer uitdijend leger van wc-motmuggen in je woning, die je witte strak gestuukte wandjes spontaan veranderen in een soort van levend krentenbrood.

Wc-motmug opvolger van de waterschorpioen
De wc-motmug is de opvolger van de waterschorpioen, een wants die het in 2022 tot het eerste insect van het jaar schopte. De verkiezing is georganiseerd door Taxon Foundation, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging en Naturalis Biodiversity Center.

Van alle diersoorten behoort ongeveer driekwart tot de insecten. Nederland telt zo’n 20.000 soorten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen